Un raport al Bancii Centrale a Germaniei arata ca economiile statelor est-europene se apropie de media UE. In special Romania, Lituania si Letonia au facut progrese mari in ultimii ani.

Statele est-europene s-au apropiat economic de celelalte tari ale Uniunii Europene. Datorita cresterii puternice din ultima perioada, s-a micsorat semnificativ diferenta de salarii fata de media UE. Raportul a fost publicat in august de Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank).

In 2018, Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor in grupul statelor est-europene ajunsese la 46 de procente din media UE. In 2013 acesta era de 41 la suta.

Banca Centrala a Germaniei a integrat in acest grup 11 tari: statele din zona euro – Slovenia, Slovacia, Estonia, Lituania, Letonia, dar si Polonia, Cehia, Ungaria, Romania, Bulgaria si Croatia.

In ultimii cinci ani, in ceea ce priveste puterea de cumparare, Romania se situeaza pe primul loc in aceasta lista la PIB-ul pe cap de locuitor. Este urmata de Letonia si Lituania. Cresteri ceva mai mici au fost inregistrate in Ungaria, Croatia, Polonia si in Slovacia.

In toate aceste tari, datoria publica a scazut in raport cu performanta economica. Si datoria externa neta a scazut in raport cu PIB-ul in aproape toate aceste tari.

Unul dintre motivele principale ale apropierii de media UE, din punct de vedere economic, a fost, spune Banca Centrala a Germaniei, integrarea tot mai puternica a statelor pe piata comuna europeana si mondiala. Dar pentru o evolutie in continuare ascendenta este esential ca institutiile acestor tari sa devina din ce in ce mai performante.

 

NapocaNews