Publicarea de catre guvernul rus a protocolului secret al pactului Ribbentrop-Molotov, la 80 de ani de la semnarea acestuia, a sporit diviziunile intre rusii care cred ca URSS nu avea la acea vreme alta alternativa decat sa incheie acest pact cu Germania nazista si cei care considera ca el i-a dat aripi lui Hitler sa invadeze Polonia si sa declanseze al Doilea Razboi Mondial, relateaza agentia EFE intr-o corespondenta transmisa joi.

„Chiar in ziua de azi, tot ce se intampla in Ucraina si in Polonia sunt ecouri ale acelui eveniment istoric, care inca nu a fost lamurit, nici explicat, nici nu a primit o apreciere istorica definitiva”, afirma Grigori Iavlinski, liderul liberal rus.

Intr-o incercare de a-i convinge pe aceia care continua sa nege existenta protocolului secret, guvernul rus a decis sa-l publice si sa fie expus de Arhiva Federala odata cu implinirea a 80 de ani de la semnarea lui la Moscova pe 23 august 1939.

Uniunea Sovietica si Germania „… au discutat in deplina confidentialitate chestiunea delimitarii sferelor de interese de ambele parti ale Europei de Est”, semnaleaza documentul expus in aceste zile in capitala rusa.

„Sunteti siguri ca este autentic? Pare a fi o copie”, a comentat unul dintre neincrezatorii vizitatori ai expozitiei.

Documentul, cunoscut si ca Pactul Communazi (asociere a termenilor comunism si nazism), cuprinde trei clauze, respectiv impartirea Finlandei si a celor trei state baltice (Lituania, Letonia, Estonia), o clauza privind Polonia, ce prevede inclusiv posibila ei disparitie ca stat independent, si una privind Basarabia.

Conform surselor istorice, Germania si-a declarat totalul dezinteres fata de teritoriul Basarabiei, dorit de sovietici, si astfel nu a avut obiectii fata de eventuale modificari ale granitei aici in favoarea Uniunii Sovietice.

„Stalin purta negocieri cu Anglia si Franta privind necesitatea unei aparari colective impotriva Germaniei, dar el a inteles ca Hitler ii va da ceea ce Occidentul nu era dispus sa-i dea: statele baltice si Polonia”, spune Nikita Petrov, istoric in cadrul organizatiei pentru drepturile omului Memorial.

Totusi, publicarea acestui document istoric nu a facut ca vreuna dintre taberele formate in randul cetatenilor rusi sa-si modifice opiniile, ba dimpotriva, ele isi sustin cu si mai multa inversunare punctele de vedere, fiind vorba despre rolul URSS intr-un conflict in care au murit peste 26 de milioane de rusi.

„Uniunea Sovietica are aceeasi responsabilitate ca si Germania pentru declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial”, insista Nikita Petrov.

NapocaNews