În stil colonial? Preşedintele CSM, Lia Savonea, i-a cerut, marţi, în plenul CSM, ministrului Justiţiei, Ana Birchall, să precizeze dacă a agreat în vreun fel cu procurorul general american sau cu reprezentanţii altui stat asupra unei ”foi de parcurs” cu privire la întărirea statului de drept din România.

Consiliul Superior al Magistraturii a suplimentat, marţi, ordinea de zi şi a dezbătut o solicitare transmisă de Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ), care cere CSM să se pronunţe asupra oportunităţii ”foii de parcurs” cu privire la întărirea statului de drept din România.

Centrul de Resurse Juridice anunţa, prin intermediul acestei adrese intrate în posesia MEDIAFAX, că a luat act cu privire la existenţa unei „foi de parcurs” pentru întărirea statului de drept în România, la care a lucrat/lucrează/urmează să lucreze, la iniţiativa părţii americane, Procurorul General al SUA împreună cu ministrul justiţiei din România, Ana Birchall.

Potrivit Centrului de Resurse Juridice, declaraţia cu privire la această foaie de parcurs a fost făcută de către Ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, în cadrul unei conferinţe de presă la Bucureşti, pe data de 5 septembrie 2019. „Un exemplu al preocupării noastre este faptul că Procurorul General al SUA l-a invitat recent pe ministrul român al Justiţiei – este unul dintre motivele pentru care sunt aici, ca urmare a invitaţiei – să vină în SUA şi să continue să lucreze alături de el şi de echipa lui, în mod direct, pentru o foaie de parcurs pentru România, la care el a contribuit. O foaie de parcurs consultativă legată de ceea ce SUA consideră a fi prevederi şi măsuri adecvate care să fie introduse în legislaţie, în ordonanţe, pentru a asigura un stat de drept puternic şi consistent”, a spus Gordon Sondland, potrivit adresei Centrului de Resurse Juridice.

NapocaNews