Centrul de Cultură Urbană Cazino, instituţie aflată în subordinea administrativă a Primăriei Cluj-Napoca, organizează în perioada 10 – 22 septembrie 2019 expoziţia personală cu lucrări semnate de artista clujeană Katy Zoltán..

Vernisajul expoziţiei va avea loc marți, 10 septembrie 2019, de la ora 18:00, în spațiul expoziţional al clădirii CAZINO din Parcul Central Cluj-Napoca, în prezenţa artistei şi a invitaţilor săi: Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, şi Florin Gherasim, curatorul expoziției.

Născută la Suplacu de Barcău, în data de 28 iulie 1942, Katy Zoltán s-a stabilit la Cluj, împreună cu familia, în anul 1954. După absolvirea liceului a urmat Şcoala Sanitară Postliceală şi s-a dedicat profesiei de asistentă medicală. Adevărata sa vocaţie, arta, s-a manifestat de timpuriu, ca o chemare căreia i-a răspuns, din adolescenţă, pe tot parcursul vieţii. Educaţia artistică a urmat-o atât pe căi instituţionale, cât şi prin ucenicie la maeştri, având şansa ca în vremuri tulburi să întâlnească dascăli de excepţie: Daniel Popescu, Mircea Crişan şi, mai ales, maestrul Sándor Mohi.

Incepând cu anul debutului, 1975, lucrările din atelierul artistei au luat, de-a lungul timpului, calea expoziţiilor personale sau de grup găzduite de galerii de artă clujene: Minerva, Gy. Szabo Bela, Filologie, UMF, Korunk, dar şi altele, din Braşov sau Sibiu. In anul 2018 a prezentat la Muzeul de Artă clujean ampla expoziție Peisaje Muzicale. Actualul proiect al artistei aduce faţa publicului, în ambianța specială a clădirii Cazino multe lucrări inedite, realizate în ultimul an, împreună cu lucrări referențiale din portofoliu.

Dintre referirile exegeţilor la adresa domniei sale, şi amintim pe Gheorghe Arion, Ede Tereny, Kantor Lajos, am ales câteva sensibile rânduri ale jurnalistului Ion Arcaş: Dincolo de ceea ce se vede este ursita lui Katy Zoltán, iar aceasta este pe măsura unei patimi. De la această patimă şi de la o înrudire de taină, discretă, cu maestrul Mohi, îi vin pictoriţei împlinirile. Starea sa de veghe şi fermentul căutării au dus-o la esenţe plastice viguroase, în compoziţii antinarative, în culorile prioritar calde, care invadează exotic planurile, în portretele de o reală şi mărturisitoare frumuseţe, asupra cărora penelul întârzie cu migală creatoare şi respect pentru legile esteticii.

Expoziţia va fi deschisă spre vizitare în perioada 10 – 22 septembrie 2019, cu program zilnic, în intervalul orar 10.00-20.00.

Florin Gherasim, curatorul expoziției.

NapocaNews