Au fost găsite moaștele Sfântului Închisorilor Valeriu Gafencu? Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a descoperit, în urma campaniei de săpături arheologice din această săptămână, două morminte comune, care cuprind cinci trupuri ale deținuților din Penitenciarul Spital-Târgu Ocna, informează Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Cu acest prilej a fost săvârșită o slujbă de pomenire a martirilor și deținuților politici, de către părintele protopop Ioan Bârgăoanu, împreună cu parohul acestei biserici, preotul Cristian Mazilu.

„Au fost ușor de identificat osemintele celor cinci deținuți, deoarece ei erau îngropați în secret, în gropi comune, fără o pregătire necesară așa cum se cade fiecărui creștin, fiind lipsiți chiar și de slujba înmormântării. Aceste rămășițe au fost supuse unei expertize arheologice, urmând să se facă și expertiza criminalistică și medico-legală pentru a se putea identifica numele fiecăruia”, se precizează în comunicat.

Printre deținuții care au pătimit în Penitenciarul Spital-Târgu Ocna se numără arhimandritul Gherasim Iscu și Valeriu Gafencu.

Conform unei evidențe cercetate de IICMER, în perioada 1950-1964 la penitenciarul din Târgu Ocna au fost încarcerate, pe diferite termene de timp, un număr de 843 de persoane condamnate pentru delicte politice, dintre care 73 au decedat în timpul detenției. Morții au fost înhumați într-un cimitir parohial situat în apropierea penitenciarului, lângă biserica ortodoxă cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena aflată în Parohia Poieni, pe str. Crizantemelor. Înmormântările au fost practicate într-o zonă distinctă a cimitirului, trupurile defuncților fiind depuse, fără sicriu, în gropi individuale sau comune, iar mormintele nu au fost marcate cu semne de identificare.

Valeriu Gafencu s-a născut în Basarabia, în judeţul Bălţi. Tatăl său, deputat în Adunarea Reprezentativă, care a votat Unirea cu România în 1918, a fost deportat în 1940 în Siberia, unde a şi murit.

Valeriu Gafencu a fost arestat în 1941, la doar 20 de ani, pe când era student la Facultatea de Drept din Iaşi, şi condamnat la 25 de ani de muncă silnică, pentru că fusese îndrumător al unui grup de Frăţii de Cruce din Iaşi, împreună cu care organizase o grevă împotriva lui Antonescu în ianuarie 1941).

După proces ajunge la închisoarea Aiud, unde va sta până în 1948. Acolo se va alătura grupului „Misticilor”, format în jurul lui Traian Trifan, Traian Marian, Anghel Papacioc, Marin Naidim, Virgil Maxim sau Ioan Ianolide. Alături de ei, în aceşti ani va studia îndeaproape Scripturile, Filocalia şi Patericul.

Scrisorile sale către familie datând din această perioadă arată drumul întăririi credinţei sale în Hristos.

 

NapocaNews