În Duminica a XIX-a după Rusalii, 29 septembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe din localitatea Răscruci, județul Cluj.

Ierarhul a fost primit la ora 9.00, la intrarea în sat, de călăreți și tineri îmbrăcați în straie populare, astfel au parcurs satul până la biserică cu o caleașcă trasă de cai, după obiceiul strămoșesc de întâmpinare al episcopului.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a resfințit biserica parohială, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” și a sfințit iconostasul și pictura bisericii – realizată în tehnica frescă, în perioada 2014-2019. Apoi, pe un podium special amenajat în curtea lăcașului de cult, Mitropolitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, inspectorul eparhial, preotul Vasile Nemeș, protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, preotul paroh Ioan Câmpean, alături de alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Pragmatismul iubirii vrăjmașilor”, evidențiind faptul că modelul suprem de iubire al vrăjmașilor este Domnul nostru Iisus Hristos.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de teologul Florin Borșan. La chinonic, un grup de fetițe, fiice duhovnicești ale parohiei, au interpretat o priceasnă.

La finalul slujbei, părintele paroh Ioan Câmpean a mulțumit Ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și celor ce s-au implicat în viața și activitățile parohiei. Totodată, i-a oferit o icoană ce reprezintă scena Adormirii Maicii Domnului.

Pentru întreaga activitatea pastorală și administrativă desfășurată timp de 43 de ani în parohie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a acordat parohului Ioan Câmpean „Crucea Arhiepiscopală”. De asemenea, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” a fost oferit primarului comunei Bonțida, Emil Carhaț, prim-epitropului parohiei, Ionuț Moș, și Fundației Kallós Zoltán. Membrii comitetului și consiliului parohial au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.

La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale, fiii satului, alături de numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare, titrează Radio Renașterea.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Răscruci, comuna Bonțida, județul Cluj, a fost construită între anii 1938-1940, fiind sfințită în anul 1966 de către vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

NapocaNews