Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), formațiune radicală care se află în ascensiune, a decis, ieri, să facă plângere penală împotriva Guvernului Dăncilă. Potrivit liderului formațiunii, Csomortanyi Istvan, premierul ar fi încălcat Constituția deoarece a acceptat cote de migranți din Africa pe teritoriul României.

„Este vorba de articolul 3, punctul 4 din Constituţie, care interzice colonizarea sau mutarea unei populaţii străine pe teritoriul ţării”, a declarat el într-o conferință de presă. El a făcut referire la ultimul lot, de 17 migranți din zona subsahariană a Africii, dar spune că nemulțumirea lor e legată și de alți migranți care au intrat deja în România. Contactat de Evenimentul zilei, Csomortanyi a spus că nu aplică tactica premierului ungar, Viktor Orban, ci invocă deciziile luate de țările de la Vișegrad care au decis să nu accepte migranți pe teritoriul țărilor lor.

„Noi reproșăm Guvernului Dăncilă că se merge în contrasens cu drumul țărilor de la Vișegrad și că se încalcă și Consituția”, a afirmat liderul PPMT. Legat de relațiile PPMT cu UDMR, Csomortanyi a spus, pentru EVZ, că politica dusă de liderii unionali, de a fi alături de PSD, i-a radicalizat pe români.

„Până acum, era o pătură, consacrați antimaghiari. Acum ne-am trezit că au devenit și alții, din cauza politicii dusă de UDMR. Este vorba despre o parte a populației urbane și din clasă superioară. La asta se mai adaugă și faptul că populația maghiară nu a fost de acord cu ceea ce au făcut politicienii uniunii, trimiși în Parlament pentru altceva, nu pentru frăție cu PSD”, a explicat Csomortanyi.

El a cerut parlamentarilor UDMR să voteze moțiunea de cenzură și să nu mai recurgă la strategia „una spunem, alta facem”.

NapocaNews