Marți, 10 septembrie 2019, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, s-a desfășurat ședința administrativă a preoților din Protopopiatul Ortodox Cluj II, cei care slujesc în parohiile Municipiului Cluj-Napoca.

Întâlnirea a debutat la ora 10.00 și a fost prezidată de părintele protopop Alexandru-Constantin Ciui. Au participat la această întrunire de lucru 150 de preoți și cântăreții bisericești ai parohiilor din Cluj-Napoca. Invitatul întâlnirii a fost părintele profesor Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, care a venit însoțit de arhidiaconul Daniel Mocanu, asistentul domniei sale la Catedra de Muzică Bisericească din cadrul Facultății de Teologie.

În prima parte a întâlnirii au fost aduse în discuție câteva aspecte din sectorul administrativ bisericesc. În partea a doua, atenția preoților a fost îndreptată spre câteva coordonate misionare ale activității preoțești din Cluj-Napoca pornind de la săvârșirea slujbei înmormântării. Deși este cunoscut faptul că Municipiul Cluj-Napoca ,,întinerește” datorită faptului că mulți tineri aleg să locuiască aici după absolvirea studiilor, totuși și numărul celor care se mută în veșnicie este foarte mare. Această realitate presupune oficierea unui număr la fel de mare de slujbe de înmormântare pe care preoții clujeni le săvârșesc pe parcursul unui an. În acest context, părintele Mocanu a prezentat preoților cartea ,,Cântări la înmormântarea mirenilor” o lucrare a părintelui Vasile Stanciu, apărută în acest an la Editura Renașterea cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei care o și prefațează. Așa după cum sugerează titlul, cartea cuprinde cântările din cadrul slujbei înmormântării mirenilor și cântările de înmormântare din Săptămâna Luminată. Ea vine să acopere o lipsă, completând repertoriul deja existent prin câteva tropare, irmoase, stihiri ș. a., oferind preoților și cântăreților de strană un repertoriu complet pentru slujba înmormântării. Potrivit ,,cuvântului înainte” al autorului, ,,lucrarea corespunde cerințelor de azi ale Bisericii noastre și se dorește a fi o ofrandă adusă semenilor noștri care pleacă din această lume cu nădejdea Învierii și a vieții veșnice”. Plecând de la conținutul lucrării, preoții prezenți împreună cu invitații au trasat câteva linii misionare în vederea uniformizării slujbelor funebre în Municipiul Cluj-Napoca, cântarea fiind un element foarte important în acest sens. Dat fiind faptul că la o slujbă de înmormântare în mediul urban diversitatea socială, confesională și culturală a participanților este accentuată, se impune ca slujba înmormântării să nu fie lipsită de o prestanță liturgică care să se îmbine armonios cu atmosfera duhovnicească care se creează în astfel de împrejurări, titrează Radio Renașterea.

NapocaNews