Caprifoiul a fost cultivat inițial în țările asiatice, dar acum îl întâlnim pretutindeni și pe meleagurile nostre. Planta are proprietăţi antiinflamatoare uimitoare. O infuzie preparată din această plantă poate să amelioreze durerile de cap, dar şi afecţiunile din sfera ORL, dacă ceaiul se foloseşte pentru gargară. Caprifoiul sau Mâna-Maicii-Domnului, cum i se mai spune în popor, este o plantă căţărătoare cu un parfum îmbătător. Florile tinere sunt albe, iar după câteva zile ele își schimbă culoarea care devine galben-roşcat.

În tradiţia populară se vorbeşte despre această plantă care poartă numele Maicii Domnului ca despre un remediu cu efecte tămăduitoare atât pentru bolile trupeşti, cât şi pentru cele sufleteşti. Planta are o mare valoare terapeutică datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatoare. În medicina chineză din Antichitate, ca și în zilele noastre, florile de caprifoi sunt apreciate ca un medicament care tratează febra și elimină toxinele din organism. În compoziția acestor flori se regăsesc quercitina (un puternic antioxidant), magneziu, uleiuri esențiale, potasiu și vitamina C.

Infuzia de caprifoi tratează migrenele, virozele, inflamațiile intestinale și pe cele ale tractului urinar, îndepărtează petele de pe piele și vindecă arsurile solare.

Legenda spune că Maica Domnului, când era cu micul Iisus în braţe, a căutat adăpost la mai multe plante când era urmărită de soldații lui Irod care o hărțuiau. Caprifoiul a fost singura plantă care a primit-o oferindu-i adăpost. De aceea, la plecare, Maica Domnului a binecuvântat caprifoiul și i-a urat să aibă puteri vindecătoare: „De azi înainte şi până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-l salvezi de la moarte aşa cum ai făcut tu pentru mine”.

Preparatele din această plantă, pulberea, tinctura, oţetul, uleiul volatil, infuzia și vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare. Planta contribuie, în acelaşi timp şi la scăderea nivelului de zahăr din sânge, calitate care o recomandă în terapia diabetului. De asemenea, preparatele din caprifoi ajută şi la curăţarea sângelui, fiind utilizate frecvent şi în industria cosmetică datorită proprietăţilor sale de cicatrizant al rănilor pentru tenuriler cu probleme.

Caprifoiul ne poate feri de infecţiile virale şi poate trata unele simptome neplăcute ale răcelilor. Febra acută, durerile în gât şi cele de cap se pot trata cu ceaiul de caprifoi, pe care îl obţinem dintr-o ceaşcă cu flori la 1 litru de apă clocotită. Ceaiul se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară şi se consumă 2-3 căni pe zi.

NapocaNews