La Cluj, toamna vine pe cele mai colorate acorduri de muzică. Filarmonica de Stat „Transilvania” vă invită, între 11 şi 25 octombrie, la Festivalul Internaţional „Toamna Muzicală Clujeană”, cel mai important eveniment de acest gen din regiune și cel mai vechi festival de muzică clasică din România.

Timp de două săptămâni, artişti de renume naţional şi internaţional vă vor purta de la muzică arhaică românească la ritmuri macedoneene, de la eleganța muzicii de cameră la prestigiul serii de baroc, de la nocturne la cântece de leagăn, de la pasiunea Bolero-ului lui Ravel la somptuozitata Damnațiunii lui Faust. Programul acestei ediții este o sărbătoare a diversității și a culorii, care stă sub sloganul ”Muzica reunește”.

A 53-a ediție a Toameni Muzicale Clujene va debuta vineri, 11 octombrie, de la ora 19.00, când, în Gala de Deschidere de la Auditorium Maximum, Orchestra Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, alături de dirijorul Tung-Chieh Chuang din Taiwan, vă va oferi o seară muzicală de excepție: Concertul nr. 3 pentru corn, în Mi bemol major de Mozart și Simfonia a VII-a în mi minor de Mahler. La corn va interpreta solistul Yu-Hui Chuang, fratele dirijorului.

Festivalul cuprinde, pe parcursul celor două săptămâni, nu mai puțin de 12 evenimente unul și unul, de o mare diversitate de stiluri, dintre care 4 concerte mari, 7 recitaluri și un concert a cappella al Corului Filarmonicii de Stat ”Transilvania” (unde muzica va fuziona cu teatrul, prin prezența actorilor Ionuț Caras și Matei Rotaru, de la Teatrul Național din Cluj-Napoca).

Festivalul își propune să aducă în atenția clujenilor atât evenimentele cu tradiție, cerute și iubite de public (cum ar fi Seara de baroc de la Biserica Piaristă-Barocă, recitalul Cvartetului Transilvan, recitalul Cvartetului Arcadia, recitalul Transylvanian Piano Trio etc.), dar și evenimente noi, inedite, care oferă programe complexe, surprinzătoare: Makedonissiomo (transcripții de muzică macedoneeană, extrem de ritmată și de ”colorată”), Traversée du Fantasme (recital de nocturne la Muzeul de Artă cu pianista Mara Dobresco și flautistul Matei Ioachimescu), Stelele-n cer (cântece de leagăn), O gură de Rai (mituri și rituri românești, a cappella și teatru), Cvintetul de suflători Duende. Festivalul se va încheia somptuos, cu Damnațiunea lui Faust, sub bagheta lui Sascha Goetzel, și avându-i ca invitați pe Heike Wessels (cunoscută publicului clujean de anul trecut, din Valkiria), pe Piotr Buszewski (Faust) și pe Jan Żądło.

NapocaNews