În timp ce, la București, se dărâmau cinci biserici ca să se facă loc Casei Poporului, la Cluj-Napoca, niște inimoși curajoși, începeau să construiască o biserică în anul 1984. Prima din Cluj-Napoca în perioada comunistă. Autorizația au dat-o membrii consiliului politic județean al PCR preotului ortodox Colț, ca și capelă creștină.

S-a lucrat camuflat de teama autorităților comuniste: până de curând era greu să-ți dai seama că un imobil ca o hală poate fi o biserică ortodoxă. S-a trecut prin vremuri de descurajare, în care puțini și-au păstrat încrederea în acest proiect. Datorită lor, credincioșilor și preoților, în special a preotului paroh Vasile Istrate, după 35 de ani, Biserica Sfântul Prooroc Ilie de pe strada Târnavelor a ajuns gata de sfințire, care a avut loc sâmbătă, 19 octombrie a.c., în prezența lui IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, și a 30 de preoți și un stareț de la mănăstirea Muntele Rece.

Biserica Sf. Prooroc Ilie a fost renovată în stil bizantin în ultimii trei ani și împodobită cu piatră de calitate.

În prezența unui numeros public de enoriași, peste 1000, IPS Andrei a felicitat enoriașii pentru contribuția la biserică și pe preoții parohi Vasile Istrate și Sergiu Bălaj pentru vrednicia finalizării lăcașului de cult.

IPS Andrei l-a făcut iconom stavrofor pe Pr. Vasile Istrate și iconom pe Pr. Sergiu Bălaj.

La finalul Sfintei Liturghii credincioșii au intrat în altar să se închine, inclusiv femeile.

NapocaNews