Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenintat joi sa lase sa treaca in Europa milioane de refugiati, ca raspuns la critici fata de ofensiva turca in curs in nord-estul Siriei, relateaza AFP.

„O, Uniune Europeana, retracteaza. O mai spun o data, daca incercati sa ne prezentanti operatiunea ca pe o invazie, vom deschide portile si va vom trimite 3,6 milioane de refugiati„, a declarat presedintele turc intr-un discurs, la Ankara.

Fluxul migrantilor din Turcia catre Europa s-a oprit considerabil in urma unui acord incheiat in 2016 intre Ankara si UE.

Tarile europene au criticat dur operatiunea lansata miercuri de Turcia in nord-estul Siriei impotriva Unitatilor Protectiei Poporului (YPG), o militie kurda considerata „terorista” de Ankara din cauza legaturilor acestora cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), dar sustinute de catre occidentali intrucat constituie varful de lance al luptei impotriva Statului Islamic (SI).

„Voi nu ati fost niciodata sinceri. In prezent ei spun ca vor bloca trei miliarde de euro (promise Turciei in cadrul acordului migratiei). Ati respectat vreodata vreo promisiune pe care ne-ati facut-o? Nu”, a subliniat Erdogan.

„Cu ajutorul lui Allah, noi ne vom continua drumul, dar vom deschide portile” migrantilor, a amenintat el.

In paralel cu aceste declaratii corizive, presedintele turc a depus eforturi sa dea sigurari cu privire la alt punct de ingrijorare al occidentalilor, cu europenii in frunte, pe teama sortii membrilor SI detinuti in prezent de fortele kurde.

NapocaNews