Se împlinesc 30 de ani de când familia Hans-Joachim şi dr. Maria Grove din Braunschweig (Germania) a organizat prima acţiune caritabilă pentru România. Circa 171 de transporturi umanitare în valoare de peste 14 milioane de euro au fost destinate românilor aflaţi în dificultate. Au adus bucurii în inimile multor defavorizați de soartă.

Prima mobilizare în sprijinul românilor cu nevoi a fost făcută de familia Hans-Joachim şi dr. Maria Grove în 1989 şi a constat într-un ajutor cu medicamente şi material medical. „În decembrie 1989, încă în timpul desfăşurării aşa-numitei revoluţii, am organizat primele transporturi cu ajutoare pentru Cluj-Napoca. Pastorul Parohiei evanghelice din Wendeburg, Otto Pfingsten, precum şi redactorul-şef al ziarului „Peiner Nachrichten” (sucursală a „Braunschweiger Zeitung”), Klaus Herrmann, făcuseră deja, în ultimele zile din decembrie 1989, în biserică şi prin intermediul ziarului, apeluri la populaţie pentru a sprijini acţiunile noastre.

Farmacista Annegret Wohlberg şi sute de donatori din Braunschweig şi din regiunea Peine au dat curs apelului şi au ajutat la alcătuirea şi trimiterea primului transport cu ajutoare spre România. Imediat, Wolkswagen AG din Wolfsburg a pus la dispoziţie primele mijloace de transport pentru această acţiune şi, împreună cu iniţiatorii şi cu redactorul de la „Braunschweiger Zeitung”, Andreas Ulrich (astăzi la „Spiegel”), şi cu fotograful Michael Rauhe am luat drumul Clujului. Ceaţa deasă şi frigul năprasnic, de până la minus 25 grade C, nu ne-au oprit. Informaţiile noastre privind lipsurile din spitale, grădiniţe, case de copii orfani au corespuns cu cele constatate personal, pe la mijlocul lui decembrie 1989, cu ocazia unei călătorii pe care am făcut-o la Cluj-Napoca. Nu poate fi descris în cuvinte cu ce neajunsuri erau confruntaţi şi în ce condiţii erau îngrijiţi pacienţii din spitale, la temperaturi de nici 7 grade C. Aşa încât, acest prim ajutor în medicamente şi material medical, oferit atunci de farmacista Annegret Wohlberg şi alţi binevoitori, a venit la momentul potrivit pentru a alina puţin suferinţa”, povesteşte Hans-Joachim Grove.

În această săptămână s-a derulat misiunea umanitară cu numărul 171, având ca destinaţie Direcția de Asistență Medicală și Socială din cadrul primăriei clujene, comunitatea de romi din Cojocna și Mănăstirea Râmeț din Munții Apuseni. În acest context, la Primăria Cluj-Napoca a fost organizată o ceremonie menită să marcheze anivesarea a 30 de ani de activitate pe care familia Hans-Joachim şi dr. Maria Grove a dedicat-o sprijinirii românilor şi României.

Primarul Emil Boc a ţinut să felicite familia Hans-Joachim şi dr. Maria Grove pentru tot ce au făcut în favoarea comunităţii clujene.

„Am spus de fiecare dată că cea mai importantă resursă a planetei este resursa umană, iar oamenii, oriunde ar fi ei, fac diferenţa. Faptul că oamenii după ce reuşesc în viaţă pe cont propriu se gândesc şi la alţii, faptul de a da din ceea ce tu ai reuşit înapoi comunităţii din care ai plecat e ceva extraordinar. La nivelul persoanelor fizice, foarte puţini sunt cei care se gândesc şi la alţii, după ce au ajuns la un anumit nivel de prosperitate şi de împlinire. Pentru oraşul nostru familia Grove este un blazon şi un element de referinţă. Această familie putea foarte bine să se ducă oriunde pe planetă să se bucure de frumuseţile mapamondului, dar a preferat ca, timp de 30 de ani cu o muncă absolut demnă de remarcat, să fie alături de oamenii care au nevoie. Acest lucru e o pasăre rară pentru că prea puţini se gândesc şi la celălalt. Oricât de performant ar fi un guvern, o administraţie, nu va putea niciodată să reuşească singură dacă nu are alături oameni, societate civilă, care să fie parteneri.

De aceea, aş vrea să vă aduc recunoştinţa publică a comunităţii clujene pentru cei 30 de ani de colaborare şi pentru cele 171 de misuni de sprijin. Aţi intrat pentru totdeuana în inimile românilor şi clujenilor. Sper ca aceste cuvinte de suflet să fie mai mult decât orice altceva”, a spus primarul Emil Boc.

La rândul său, Hans-Joachim Gorve a mulţumit pentru susţinerea pe care municipalitatea clujeană a acordat-o în derularea misiunilor umanitare pe care le-a întreprins împreună cu soţia sa. Totodată, Hans-Joachim Gorve a arătat că, pe lângă activităţile caritabile, a încercat să organizeze o serie de acţiuni menite să ducă la îmbunătăţirea imaginii României în Germania. „Noi, cei de aici, ştim cât de frumoasă este România şi ce reprezintă pentru noi această ţară, dar multă lume din afară nu ştie. Noi, ca familie, am încercat să prezentăm imaginea României aşa cum este, cu bune şi cu rele, şi de aceea am încercat să oferim sprijin umanitar. Astfel, începând cu 1989 am încercat să indentificăm problemele şi ce mai putem face pentru această ţară „, a spus preşedintele Fundaţiei Hans-Joachim şi dr. Maria Grove. În acest context, Hans-Joachim Grove a oferit municipalităţii clujene o sculptură în care sunt cuprinse 150 de articole de referinţă apărute în presa germană şi din România despre activităţile fundaţiei desfăşurate pe parcursul celor trei decenii.

La rândul său, primarul Emil Boc a înmânat familiei Grove, în numele comunităţii clujene, o plachetă aniversară cu textul „30 de ani de ajutoare pentru România 1989-2019”.

Ajutoarele materiale oferite până în prezent de donatori se ridică la peste 14 milioane euro, costurile de transport fiind achitate de GROVE-MOLDOVAN Art-Foundation Braunschweig.

Printre entităţile care au beneficiat de sprijinul familie Grove se numără Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă”, Spitalul de copii „Axente Iancu”, Ortopedia, Clinica de Chirurgie Maxilo-facială, alte clinici, leagănul de copii, Liceul „George Coşbuc”, grădiniţe, cămine de bătrâni, Radio şi TVR Cluj şi multe ambulatorii.

Familia Grove a mai venit în sprijinul şcolilor din Jucu şi din Păniceni, clinicilor pentru bolnavi cu afecţiuni psihiatrice din Borşa şi Galda, ambulatoriului din Gherla. De asemenea, au primit sprijin Mănăstirea Râmeţ şi Direcţia de asistenţă socială şi medicală din cadrul Primăriei clujene.

Așa cum spunea primarul Emil Boc familia Grove a devenit o emblemă a umanismului european de astăzi. Clujenii sunt recunoscători pentru actiunile umanitare întreprinse.

NapocaNews