În această săptămână în seara de joi 3 octombrie de la ora 23 Televiziunea Naţională în cadrul seriei ”Arheologia Crimei”, în care sunt dezvăluite în colaborare cu I.I.C.C.M.E.R ororile şi crimele comunismului, va difuza în premieră un film documentar despre viaţa şi lupta moroşanului Gheorghe Paşca,care a rezistat timp de opt ani în faţa batalioanelor securităţii aşteptând în anii 1950 pe cărările tainice de pe valea Bichigiului şi a munţilor Ţibleş venirea americanilor, reinstaurarea monarhiei şi a libertăţilor suprimate de bocancul bolşevic.

Filmul este regizat de reputatul regizor Alexandru Munteanu narator fiind îndrăgitul actor Constantin Lupescu.S-au făcut reconstituiri cu martorii care au trăit evenimentele: la Fântâna lui Paşca din Suplai cu Fetti Tavifta, la cele două buncăre de pe valea Bichigiului cu Rus Gheorghe, pe valea Fiadului cu Todică Ioan dar şi în Maramureş, în Săliştea de Sus cu Ioana Paşca,fiica luptătorului anticomunist intrat în legendă.

Acţiunea TVR1 a fost susținută susţinută de Parohia Ortodoxă Nepos prin preotul Rus Vasile, care a scris în anul 2016 un studiu despre viaţa luptătorului Gheorghe Paşca pe baza mărturiilor scrise din dosarul de la C.N.S.A.S şi a mărturiilor orale culese de la martorii aflaţi în viaţă şi de Primăria Romuli prin domnul viceprimar Moţ Dan şi pădurarul Dancs Constantin.

Amintim faptul că în luna august din acest an au fost edificate două monumente comemorative în cimitirul din Năsăud și pe valea Bichigiului de către Rus Gheorghe,vărul lui Gavrilă Rus ucis alături de moroșanul Gheorghe Pașca în ziua de 5 februarie 1956 în ultima luptă de la buncărul de pe Izvorul Bichigiului.

Rânduiască Bunul Dumnezeu ca acest film documentar despre viaţa moroşanului Gheorghe Paşca realizat de echipa TVR1 să fie un însemn de aducere aminte pentru ca blestemăţiile dictaturilor de orice fel să nu se mai repete în comunităţile noastre! Vă invităm joi 3 octombrie de la ora 23 pe TVR1 să fiți alături de noi!

Preot Rus Vasile