Despre legătura lui Silviu Brucan cu Șora, istoricul Ioan Scurtu a spus că „venea din aceeași sorginte”.
„Amândoi au fost membri de partid ilegaliști. Șora îl depășea pe Brucan: fusese și membru al Partidului Comunist Francez și, după unele știri, chiar și al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Sigur că știam ca  fost unul din consilierii Anei Pauker în perioadda în care România nu a avut o politică externă. Când a venit Ana Pauker a dat afară tot personalul burghez și a angajat oameni noi, devotați Partidului Popular”, a subliniat istoricul.
Și după ce Tom Șora, fiul propagandistului comunist transformat în purtător de stindard Rezist, a ieșit la rampă apărându-și tatăl și susținând că acesta  „a fost obligat să lucreze cu Ana Pauker”,  munca sa se limita la traduceri de acte sau alte texte din francezä în română și invers”, profesorul Ioan Scurtu îl contrazice:
„Șora a fost unul dintre consilierii Anei Pauker. Acești consilieri erau numiți de sovieticii care ocupaseră România”.
În opinia istoricului „spectacolul campanei emag mi se pare cam penibil. Se speculează vârsta dânsului, probabil cu acordul lui. Dar, dintr-un vechi cominternist să devii mare luptător pentru democrație mi se pare ridicol”.
„Este o modă. Vechii cominterniști, cum e cazul lui,  sau fiii de cominterniști, cum e cazul lui Tismăneanu, devin luăptători pentru democrație. Asta e societatea în care trăim. Aceste domenii – cultura, învățământul și propaganda – sunt deținute în contiuare de cominterniști și de fiii lor”, a concluzionat profesorul Ioan Scurtu.