Studenții Facultății de Teologie Ortodoxă, din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca,- au participat marți, 1 octombrie 2019, alături de profesorii lor, la deschiderea festivă a cursurilor.

În paraclisul facultății din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, începând cu ora 10:00, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul facultății, alături de un sobor de preoți profesori și diaconi.

La finalul slujbei, arhim. lect. univ. dr. Benedict Vesa, cadru universitar al facultății și secretar eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, le-a adresat studenților un cuvânt de învățătură, vorbindu-le despre faptul că Maica Domnului este paradigma teologului.

„În același chip în care Maica Domnului s-a făcut casă a Cuvântului, în același chip și teologul este chemat să se facă casă a Cuvântului.”, a afirmat arhimandritul lect. Benedict Vesa.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Evenimentul a continuat de la ora 18:00, în aula facultății, cu o prelegere inaugurală, susținută de lect. univ. dr. Paul Siladi, având ca temă „Teologia faptelor, sau, Mărturia prin sfințenia vieții”.

La deschiderea festivă a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care le-a adresat studenților un cuvânt de învățătură.

De asemenea, au rostit alocuțiuni: prorectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Călin Rus, președintele Senatului UBB, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, și decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, titrează Radio Renașterea.

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca îşi are începuturile în anul 1924, prin înfiinţarea Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de către vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Ivan.

După o istorie frământată, în care activitatea institutului a fost chiar sistată (între 1952-1990), potrivit protocoalelor încheiate între Ministerul Învăţământului şi Patriarhia Română, începând din anul universitar 1992-1993, Institutul Teologic din Cluj, reînființat în 1990, a fost integrat în Universitatea Babeş-Bolyai, primind numele de Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.

NapocaNews