Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea clujeană Floreşti şi-a sărbătorit hramul marți, 1 octombrie 2019, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului şi a sute de pelerini.

Credincioșii au participat, încă din ajun, la un program liturgic special, ce a fost săvârșit la sfânta mănăstire cu ocazia sărbătoririi Acoperământului Maicii Domnului. Slujbele au început luni seara, de la ora 18:00, când a fost oficiată Slujba Privegherii.

În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi. Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, duhovnicii Mănăstirii Florești – protosinghelul Visarion Pașca și protosinghelul Anastasie Berbecel, precum şi alţi preoţi invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Maica noastră, de-a pururi îndurerată”.

La final slujbei, Ierarhul l-a hirotesit -întru duhovnic pe preotul Vasile Cosmin Moldovan, parohul Bisericii din Archiud, Protopopiatul Bistrița, titrează Radio Renașterea.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor, dirijat de preoteasa Anca Parasca, din Parohia Tăuți, din imediata apropiere a mănăstirii, care a fondat acest cor în urmă cu zece ani. La chinonic, preotul Ovidiu Ciprian Marțiș și un grup de credincioase din Salva, jud. Bistrița-Năsăud, au interpretat mai multe pricesne.

Aşezământul monahal cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” a fost ctitorit din iniţiativa preotului Vasile Fizeşan şi a familiei Beldea din Floreşti şi cu ajutorul credincioşilor. Piatra de temelie a fost pusă de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, în 20 noiembrie 1994. Complexul monahal cuprinde o biserică în stil bizantin, sfinţită în data de 18 aprilie 2010, un corp de chilii şi o trapeză. În prezent, se află în construcție altarul de vară, precum și alte anexe.

La Mănăstirea Floreşti viețuiesc 20 de maici, îndrumate de stareţa mănăstirii, stavrofora Teodora Câmpan, şi de părinții duhovnici: protosinghelul Visarion Paşca şi protosinghelul Anastasie Berbecel.

NapocaNews