O unitate speciala a serviciilor secrete ruse a lansat o serie de operatiuni, inclusiv in Republica Moldova, in cadrul unei campanii pentru destabilizarea Europei, afirma experti citati de cotidianul The New York Times.

„Prima data a fost o campanie pentru destabilizare in Republica Moldova, urmata de otravirea unui traficant de arme in Bulgaria si de o tentativa esuata de lovitura de stat in Muntenegru. Anul trecut, a fost o tentativa de asasinare a unui fost spion rus in Marea Britanie prin utilizarea unei substante neurotoxice. Desi aceste operatiuni pareau specifice serviciilor de informatii ruse, autoritatile le-au considerat initial drept atacuri izolate, fara legaturi intre ele”, noteaza cotidianul The New York Times.

Acum, oficiali din cadrul serviciilor secrete occidentale au concluzionat ca aceste operatiuni si posibil multe altele fac parte dintr-o campanie coordonata aflata in derulare care are scopul destabilizarii Europei. Campania este efectuata de o unitate de elita a serviciilor secrete ruse specializata in actiuni subversive, acte de sabotaj si asasinate.

Unitatea de elita 29155 desfasoara operatiuni de cel putin zece ani, dar oficialii occidentali au depistat-o abia recent. Oficiali din cadrul serviciilor secrete din patru tari occidentale afirma ca este neclar cat de frecvent actioneaza aceasta unitate si avertizeaza ca este imposibil de anticipat cand si unde vor fi lansate noi atacuri.

Scopul Unitatii 29155 evidentiaza amploarea actiunilor presedintelui rus, Vladimir Putin, impotriva Occidentului prin asa-numitul razboi hibrid – ce include campanii de propaganda, atacuri ciberbetice, dezinformare si confruntare militara directa.

„Cred ca am uitat cat de duri pot fi rusii”, afirma Peter Zwack, fost agent de informatii si fost atasat militar in cadrul Ambasadei SUA din Moscova, care sustine ca nu stia de existenta acestei unitati a serviciilor ruse.

Rugat sa comenteze, Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a transmis ca intrebarile trebuie adresate Ministerului rus al Apararii. Institutia nu a facut niciun comentariu.

Conform NYT, cel mai probabil unitatea este subordonata Serviciului rus de Informatii Militare (GRU). Membrii Unitatii 29155 sunt suspectati sa se deplaseaza in tari europene.

„Este vorba de o unitate GRU activa de cativa ani in Europa. A fost o surpriza ca rusii, agentii GRU, aceasta unitate s-au simtit liberi sa mearga in tari prietene si sa comita astfel de atacuri. A fost un soc”, afirma, sub protectia anonimatului, un oficial din cadrul serviciilor de securitate europene.

Agentiile secrete occidentale au depistat aceasta unitate de elita dupa tentativa esuata de lovitura de stat produsa in Muntenegru in 2016. Ulterior, atacul neurotoxic care l-a vizat pe fostul agent rus Serghei Skripal si pe fiica acestuia in Marea Britanie a generat un conflict diplomatic major. Peste 20 de tari, inclusiv Statele Unite, au expulzat 150 de diplomati rusi.

Alex Younger, directorul Serviciului britanic de Informatii Externe (MI6), avertiza in februarie ca Rusia genereaza riscuri din ce in ce mai mari. „Exista activitati coordonate si sunt implicati aceiasi oameni. Estimam ca exista o amenintare clara din partea GRU si a altor agentii secrete ruse”, afirma Alex Younger.

NapocaNews