Zeci de monahi, preoți, ucenici, rude și credincioşi au participat sâmbătă, 19 octombrie 2019, la slujba de înmormântare a arhimandritului Serafim Măciucă, cunoscut ca starețul care în anul 1964 a descoperit Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Nicula, ascunsă în zidul unei case din cauza vitregiilor vremii.

Slujba a avut loc la demisolul bisericii noi a mănăstirii și a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Toplița, arhimandritul Emilian Telcean, protosinghelul Lucian Demian, duhovnicul Mănăstirii Văratec, protopopul de Gherla, preotul Paul Iulian Isip, și protopopul de Dej, preotul Ioan Buftea, stareți, duhovnici de mănăstiri și preoți din cuprinsul eparhiei.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a subliniat virtuțile pe care trebuie să le aibă un călugăr, care și-a închinat întreaga viață Bisericii lui Hristos, subliniind faptul că părintele Serafim a fost un călugăr misionar, ctitor și pelerin.

De asemenea, arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor, a citit mesajul Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și a prezentat biografia și ctitoriile vrednicului de pomenire ieroschimonah Serafim Măciucă.

Apoi, cortegiul funerar a înconjurat biserica mare a mănăstirii, îndreptându-se spre cimitirul așezământului monahal, unde părintele Serafim a fost înhumat, titrează Radio Renașterea.

Arhimandritul (ieroschimonah) Serafim Măciucă, fost stareț al Mănăstirii Nicula și ctitor a numeroase lăcașuri de rugăciune, a trecut la Domnul în dimineața zilei de miercuri, 16 octombrie 2019, în chilia sa de la Nicula, la vârsta de 95 de ani, după o viață întreagă închinată Domnului Hristos.

NapocaNews