Astăzi, 10 octombrie 2019, a avut loc anunțarea rezultatelor Concursului internațional de soluții pentru „Plan Urbanistic Zonal SOPOR Masterplan – Cluj-Napoca 2019”, competiție lansată oficial pe data de 6 iunie 2019. Concursul a fost organizat de Ordinul Arhitecților din România prin Filiala Teritorială Transilvania, în parteneriat cu Ordinului Arhitecților din România (OAR), la solicitarea Primăriei Cluj-Napoca.

„Este al șaselea concurs de soluții pe care Primăria municipiului Cluj-Napoca îl organizează și cu siguranță nu ultimul, având în vedere faptul că sunt cel puțin trei în derulare. Concursurile de soluții sunt proceduri moderne, europene, bine pregătite, bine fundamentate, care pun accentul pe calitate și, de departe, reprezintă cea mai bună modalitate de modernizare a spațiilor publice. Mulțumesc Ordinului Arhitecților din România și din Transilvania pentru sprijinul acordat. Acest proiect este un nou Mănăștur, unul al secolului 21. Va fi un cartier care va ține cont de toate aspectele de calitate a vieții pe care cetățenii unui oraș european și le doresc. La 20 de minute de mers pe jos trebuie să găsești toate facilitățile necesare unui cartier, precum școală, grădiniță, centru de cartier, bancă și altele. De asemenea, vorbim despre bulevarde și alte facilități trasate de la început, continuând cu transport public și modalități de deplasare alternativă specifice secolului în care trăim, cu accentul pe dimensiunea verde, nepoluantă a orașului și respect față de mediul înconjurător. Cu alte cuvinte, aștept de la câștigătorul concursului să ofere acestui oraș european, Cluj-Napoca, cea mai bună soluție urbană pentru secolul în care trăim și care să țină în primul rând cont de calitatea vieții. Evident că vom fi extrem de interesați ca proiectul să fie implementat în concurdanță cu exigențele de calitate pe care clujenii le așteaptă de la spațiile noastre urbane. Orașul nostru are o misiune strategică de a încuraja dimensiunea verde, nepoluantă și mobilitatea alternativă”, a declarat primarul Emil Boc.

Concursul a avut ca scop selectarea celei mai bune soluții în vederea “Elaborării unui MASTERPLAN / Plan Urbanistic Zonal în cartierul Coloniile Sopor din Municipiul Cluj-Napoca”.

Prin concurs s-a dorit identificarea unui nou mod de urbanizare sustenabil, orientat spre generațiile viitoare și spre bună conviețuire. Obiectivul este creșterea calității vieții oamenilor în mediul urban prin soluții integratoare și inovatoare.

Participanții au fost invitați prin acest concurs să prezinte nu numai o viziune spațială de dezvoltare a zonei, ci și o strategie, astfel încât noua dezvoltare să devină un mediu locuibil structurat, ”etapizabil”, sustenabil, oferind de asemenea și suficientă flexibilitate dezvoltatorilor privați care doresc să construiască.
.
Premiile acordate:

Premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 2.800.000 lei RON fără TVA
Premiul II: 120.000 lei RON
Premiul III: 70.000 RON
Sumele reprezentând premiile II și III includ TVA.

În urma deliberărilor juriului au fost selectate proiectele câștigătoare și anume:

PREMIUL I – Proiect nr. 59 – UV0007 – Asiza Birou de Arhitectură SRL

Autori principali: arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Anamaria Cornelia Olănescu
Coautori: –
Colaboratori arhitectură: arh. Miruna Moldovan, stud. arh. Andrada Pinte, stud. arh. Petrică Maier-Drăgan
Colaboratori specialități: –
”În cazul proiectului câștigător, juriul apreciază in mod deosebit coerența propunerii precum și mixajul funcțional și tipologia clădirilor.
Rețeaua spațiilor publice este bine distribuită pe întreaga zonă studiată și conduce la o identificare ușoara a subzonelor cartierului, fapt care concură la implementarea facilă, în etape, a întregului proiect.
Rețeaua verde este bine conectată la contextul natural adiacent. Întrepătrunderea spațiilor publice cu rețeaua de spații verzi crează un mediu primitor și contribuie la definirea unui cadru urban ce conferă un standard înalt al calității vieții.” – aprecierea Juriului

PREMIUL II – Proiect nr. 61 – MS9318 – SC PLANWERK ARHITECTURĂ ȘI URBANISM SRL

Autori principali: SC PLANWERK ARHITECTURĂ ȘI URBANISM SRL
Coautori: Cristina Balogh, Tiberiu Ciolacu, Ruth Coman, Vlad Creoșteanu, Benjamin Kohl, Daniela Ioniță, Alexandra Man, Iulia Miclea
Colaboratori arhitectură: Ana-Maria Cosma
Colaboratori specialități: –
”În cazul acestui proiect juriul apreciază atenția acordată rețelei verzi – albastre, transportului și mobilității, care sunt bine organizate și structurate.
Designul evidențiază un hub de mobilitate multifuncțional iar soluția de a intuba un sector al centurii metropolitane, optimizeaza conexiunea cu Parcul Est.
Strategia de implementare propusă este clară și conformă cu documentele de planificare ce sunt în vigoare la această dată.” – aprecierea Juriului

PREMIUL III – Proiect nr. 51 – XK0153 – URBAN SYNAPSE SRL

Autor principal: urb. Damian Alexandru Ioan
Coautor: urb. Damian Laura
Colaboratori arhitectură: arh. Bucur Tiberiu Vlad, arh. Bucur Mădălina Smaranda, stud. arh. Nagy Krisztina
Colaboratori specialităţi: ing. Theiss Maria
”Juriul apreciază soluția de întrepătrundere a celor două sisteme: spații construite și spații verzi.
Structura urbană este generată de module tip, adaptabile dar formale, rezultatul final neoferind suficientă flexibilitate” – aprecierea Juriului

Menţiune Onorifică – Proiect nr. 57 – GC1902 – Arch. Dario Cazzaro (Gaia Progetti)
Autor principal: Arch. Dario Cazzaro (Gaia Progetti)
Coautori: arch. Francesco Albarelli (Gaia Progetti), arch. Nicola Magliona (Gaia Progetti)
Colaboratori arhitectură: –
Colaboratori specialităţi: ing. Tanja Congiu, specialist in mobility system, arch. Alessia Marcia, specialist in environmental risks, ing. Costantino Tenore, specialist in energy technologies
”Juriul a decis să acorde o mențiune de onoare proiectul clasat pe locul 5, proiectul cu nr. 57, datorită abordării sale inovatoare. Juriul a remarcat multe calități conceptuale și inovatoare ale acestui proiect. Un proiect care pune multe întrebări și vine cu numeroase propuneri curajoase. Ce tip de oraș ne dorim pentru maine?, cum vrem să trăim în oraș ?, cum vrem se ne deplasam ?, ce înseamna urbanism agricol ?, care vor fi noile relații între urban și rural?” – aprecierea Juriului.

NapocaNews