Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca găzduiește, în perioada 17-20 octombrie 2019, a VII-a ediție a Simpozionului Național interdisciplinar dedicat dialogului dintre teologie, filosofie și știință. Tema manifestării științifice este „Ordinea fundamentală a universului și ideologiile relativiste actuale. Repere ale Tradiției iudeo-creștine valorificate în dialogul dintre teologie, filosofie și știință”.

Deschiderea oficială a avut loc joi, 17 octombrie, de la ora 18:00, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă, fiind precedată de o slujbă de Te Deum, săvârșită în Capela Facultății, în prezența Părintelui Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și a celorlalți participanți la simpozion.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul instituției de învățământ teologic clujean, care, în calitate de gazdă, și-a exprimat bucuria organizării celei de-a VII-a ediții a simpozionului la Cluj-Napoca.

Cu prilejul acestui eveniment, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj, intitulat „Iisus Hristos, Lumina lumii și Rațiunea creatoare a raționalității universului”, care a fost citit de către conf. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, argumentând faptul că „între cult și cultură și între religie și știință este o legătură puternică”. Totodată, ierarhul a felicitat organizatorii și pe toți cei implicați în desfășurarea manifestării științifice interdisciplinare.

Conf. Adrian Lemeni, consilier patriarhal și cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Iustinian Patriarhul” din București, a rostit o alocuțiune, vorbind despre faptul că „o premisă fundamentală pentru dobândirea unei vederi duhovnicești este curăția minții și a inimii, care este esențială pentru dialogul dinte teologie, filosofie și știință”.

Lucrările simpozionului vor continua vineri, 18 octombrie, şi se vor desfăşura în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai, precum şi la Facultatea de Teologie din municipiu.

În cadrul manifestării vor susține comunicări mai mulți academicieni, profesori, teologi și cercetători, atât din țară, cât și din străinătate, cu preocupări constante în dialogul dintre teologie, filosofie şi ştiinţă, titrează Radio Renașterea.

De asemenea, vor fi susținute două conferinţe despre: „Epigenetica şi evoluţia biologică” – susţinută de acad. prof. Octavian Popescu, decanul Facultății De Biologie și Geologie din Cluj-Napoca; și „Creierul social şi creştinismul” – susţinută de acad. prof. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie.

NapocaNews