România a devenit un El Dorado pentru refugiaţii sirieni. Pe data de 23 octombrie, Inspectoratul General pentru Imigrări anunța, printr-un comunicat de presă, sosirea la București a unui lot de 24 de refugiați sirieni, conform evz.ro.

„Transferul refugiaţilor sirieni, de astăzi, reprezintă punerea în aplicare a prevederilor. Hotărârii de Guvern nr.1596/2008 privind relocarea refugiaţilor în România și face parte din angajamentele asumate de statul nostru, pentru perioada 2018-2019, privind transferul a 109 persoane aflate în nevoie de relocare din Iordania și Turcia. Grupul celor 24 de persoane încheie operațiunea de relocare din Iordania privind responsabilitatea transferului pentru cele 40 de persoane stabilită prin deciziile Comitelului pentru relocarea refugiaților din România”. Ce nu reușesc eu să înțeleg din toată această acțiune umanitară este cum de nu a ajuns informația în presa românească. Să fie jurnaliștii de vină că nu au verificat site-ul Inspectoratului General pentru Imigrări? Nu e subiectul interesant? Să fi uitat Ministerul de Interne să transmită informația către presă prin „mijloacele specifice”?

N-ar fi de mirare, că doar Guvernul doamnei Viorica e pe picior de plecare. Eu am, însă, o bănuială, că autoritățile române nu vor să facă tam-tam pe acest subiect. Poate mă înșel, dar evocarea unei Hotărâri de Guvern care are nu mai puțin de 11 ani dă de gândit. Mai ales că programul AMIF (The Asylum, Migration and Integration Fund) la care se referă OIM a fost stabilit pentru perioada 2014-2020, așadar mult după adoptarea amintitei hotărâri, care, de altfel, pare să fi fost modificată în aprilie anul acesta de Guvernul Dăncilă.

NapocaNews