Niciun constructor roman nu s-a incumetat sa lucreze la reabilitarea Castelului Banffy de la Bontida, supranumit Versailles-ul Transilvaniei. Din 2013 incoace, acesta este cunoscut in toata Europa ca loc de desfasurare a festivalului Electric Castle. Si, totusi, inca nu se gasesc solutii pentru reabilitarea lui.

Constructia acestui castel a inceput in anul 1668, la initiativa lui Dionisie Banffy al II-lea. In timp, edificiul a fost jefuit, incendiat si apoi reabilitat, in repetate randuri. A trecut de la un membru al familiei la altul, pana cand a ajuns la Miklos Banffy, un comite din Alba de Jos si bunic al scriitorului si politicianului Miklos Banffy.

Comunistii au nationalizat castelul, l-au transformat in CAP si depozit.

Povestea castelului a devenit cunoscuta in urma actiunilor Fundatiei Transilvania Trust. S-au facut eforturi si imobilul a fost reabiltat. Insa numai in mica masura, comparativ cu nevoile.

Pentru a continua lucrarile, Consiliul Judetean Cluj a lansat, pe 28 august, o licitatie pentru noi lucrari de reabilitare a castelului. Mai exact, CJ Cluj oferea peste 22 de milioane de lei pentru lucrari diverse, de la cele de reabilitare a structurii, a lemanriei, dar si a parcului din jur.

Din pacate – potrivit datelor de pe platforma de achizitii publice – nicio societate nu s-a prezentat la licitatie. In consecinta, procedura a fost anulata.