Cu exact 100 de ani în urmă, la 20 noiembrie 1919, Majestatea Sa Regele Ferdinand susținea discursul de deschidere a sesiunii inaugurale a primului Parlament al României întregite. Rezultat al alegerilor desfășurate pentru prima dată într-o Românie care cuprindea aproape toate teritoriile locuite din vremuri străvechi de către români, acel Parlament cuprindea o serie impresionantă de personalități care și-au lăsat, prin activitatea lor, amprenta asupra împlinirii destinului istoric al poporului român și, în special, al idealului național românesc, reprezentat de Unirea tuturor românilor într-o singură Țară.

Într-un demers de recuperare a memoriei istorice și de cinstire a înaintașilor noștri, Camera Deputaților este onorată să vă prezinte astăzi, la 100 de ani de la acel moment, destinele și realizările a 100 de membri ai primului Parlament al României întregite, prin geniul, determinarea și sacrificiile cărora s-a putut constitui România Mare.

Cu speranța că trecutul va reprezenta o sursă de inspirație și de motivație pentru viitor, vă invităm să vizitați secțiunea Parlamentari ai Marii Uniri de pe site-ul www.cdep.ro