Cei de la Alternativa Dreaptă îi transmit președintelui că „cei pe care i-ați acuzat de fanatism religios și intoleranță, au votat la Referendumul pentru Familie, luând în considerare tradițiile creștine ale poporului român, tradiții care au asigurat existența și continuitatea noastră pe aceste meleaguri”.

„Vă reamintim, domnule Președinte, că în conformitate cu art. 30 al.(1) din Constituția României, „libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”. Această inviolabilitate presupune inechivoc faptul că cei 3,5 milioane de români pe care i-ați numit „infatuați” și adepți ai „fanatismului religios” nu au făcut altceva decât să își exprime liber, în virtutea drepturilor garantate de Constituția României, punctul de vedere în legătură cu natura familiei. România este o țară liberă, din câte știm, unde oamenii pot să creadă ce doresc și unde pot să își exprime public credințele fără teama de a fi etichetați în mod abuziv și, indirect, trași la răspundere sau, vai, pedepsiți pentru opiniile lor chiar de către președintele tuturor românilor”, scriu cei de la Alternativa Dreaptă.

În aceste condiții, AD îi transmite lui Iohannis speranța că „vă veți reevalua poziția față de acești români și că le veți adresa public scuzele de rigoare, acordându-le astfel atenția și respectul pe care le merită”. Reamintim că în octombrie 2016, președintele Iohannis a declarat că Referendumul pentru Căsătorie ar fi „calea fanatismului religios”, iar în martie 2019 a spus că „susținătorii infatuați ai Referendumului au promovat ura”.