Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă în calitare de președinte-fondator, solicită Premierului Ludovic Orban să-l demită imediat pe prefectul județului Bacău, Valentin Ivancea, pentru servicii aduse Ungariei.

ADEC consideră că acținile prefectului Valentin Ivancea în cazul Cimitirului Internațional al Eroilor de la Valea Uzului îl fac incompatibil cu statutul de demnitar al statului român și îl recomandă mai degrabă pentru statutul de demnitar al Ungariei.

„Ivancea a ales în mod conștient să servească interesele Ungariei în acest caz și să acționeze în contra intereselor României. Domnul prefect Ivancea putea să aleagă calea dialogului, apărarea intereselor României și a memoriei eroilor români morți la Valea Uzului. Dar nu a ales această cale. Nu poți să ocupi o funcție de demnitate publică în statul român dacă nu acționezi cu bună credință în interesul României”, a declarat Dan Tanasă, președintele ADEC.

ADEC solicită Guvernului României și Prefecturii Bacău să retragă imediat acțiunile deschise în instanță împotriva Primarului și Consiliului Local Dărmănești și găsirea unei soluții pe calea dialogului pentru a respecta astfel memoria eroilor care au murit și sunt înhumați la Valea Uzului.