Primarul Emil Boc a participat în această seară la ceremonia de schimbare a numelui Casei de Cultură a Studenților în Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, evenimentul având loc în cadrul Festivalului concurs “Taragotul de Aur”. De asemenea, sala mare de spectacole se va numi ”Laurențiu Hodorog”, care a fost primul director al instituției.

Directorul Casei de Cultură a Studenților, Flavius Milășan, a spus că proiectul de acordare a numelui taragostistului Dumitru Fărcaș  instituției a fost adoptat la inițiativa Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și Casei de Cultură a Studenților.

”Inițiativa a avut la bază dorința de a onora și păstra în memoria publică personalitatea și valoarea artistică incontestabilă a celui care a fost Maestrul Dumitru Fărcaș. Numele celui mai mare taragotist român a fost legat de cel al Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca încă din anul 1961, când proaspătul student Dumitru Fărcaş a venit la una din repeţitiile Ansamblului Folcloric Studențesc Mărțișorul şi a devenit ulterior membru al orchestrei. Laurenţiu Hodorog, primul director al Casei de Cultură a Studenților, îl numeşte steaua norocoasă a Mărţişorului, deoarece alături de Dumitru Fărcaş, Ansamblul va cunoaşte un succes grandios, căpătând un nume tot mai sonor în rândurile ansamblurilor foclorice din ţară”, a spus Milășan.

Din dorința de a onora și păstra vie memoria celui care a pus bazele instituției inaugurată în anul 1960, Laurențiu Hodorog, primul director al Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, Sala de Spectacole a primit azi, în cadrul aceleiași ceremonii, titulatura de Sala de Spectacole ”Laurențiu Hodorog”.

Pe lângă primarul Emil Boc ca ceremonia de dezvelire a plăcii cu noul nume au participat membri ai familiei lui Dumitru Fărcaș.

Taragotistul a murit în luna august 2018 la Cluj-Napoca și a fost înmormântat în comuna natală Groși, județul Maramureș.

Radu Ștefan