Folosit pe scară largă în tâmplărie şi pentru fabricarea instrumentelor muzicale, frasinul este util şi pentru tratarea unor probleme de sănătate precum reumatismul, litiaza urinară, constipaţia sau eczemele.Citeşte mai multe în numărul de noiembrie al revistei Click! Sănătate!

În tradiţia populară, frasinul (Fraxinus excelsior) era considerat un remediu eficient pentru durerile reumatice, gută şi boli de rinichi. Cenuşa de frasin se punea pe răni, iar frunzele se adăugau în apa de baie pentru uşurarea durerilor cauzate de gută sau se utilizau sub formă de ceai pentru boli renale. De la frasin se pot folosi scoarţa, frunzele, mugurii şi fructele.

Principiile active ale frunzelor de frasin contribuie la calmarea durerilor articulare, sprijină eliminarea acidului uric şi au o influenţă pozitivă asupra ţesuturilor conjunctive. Dacă nu se iau de la magazinele naturiste, frunzele trebuie culese din copaci aflaţi departe de zonele cu poluare intensă şi apoi uscate în spaţii întunecoase, dar care se pot aerisi. Infuzia din frunze se administrează suferinzilor de gută, artrită, artroză, reumatism, litiază urinară şi este recomandată şi pentru tratarea celulitei. La unele persoane afectate de dureri articulare asociate cu edem, s-a constatat atenuarea simptomelor în urma tratamentului cu infuzia din frunze de frasin. Pentru a prepara ceaiul, toarnă 250 ml de apă clocotită peste 2 linguriţe de frunze mărunţite şi acoperă vasul 10 minute, apoi strecoară. Se pot bea 2-3 căni pe zi, de preferinţă între mese. De asemenea, se poate prepara şi o infuzie concentrată, de folos în tratarea hemoroizilor, a leucoreei şi a arsurilor casnice. Se pun 15 linguri de frunze la 1 l de apă şi se fac băi locale pentru hemoroizi şi leucoree, respectiv aplicaţii sub formă de comprese pentru arsuri.

Extractul din seminţe proaspete de frasin este util în tulburări de libidou şi poate contribui la combaterea sterilităţii masculine. 50 de picături de extract se diluează în puţină apă şi se iau de 2-3 ori pe zi, înainte de mesele principale, timp de 2-3 luni. În caz de astenie sexuală la bărbaţii tineri, se poate lua, 1 dată pe zi, o combinaţie de extract din seminţe de frasin (25 de picături) cu extract din inflorescenţe de stejar (25 de picături).

NapocaNews