Marea Britanie amenință cu expulzarea cetățenilor Uniunii Europene care nu au solicitat la timp noul statut de imigrant care va fi stabilit după Brexit și care va acorda derogări doar în mod excepțional, conform surselor informate în legătură cu aceste proiecte.

În contextul unor directive care până în prezent au rămas necunoscute publicului larg, guvernul conservator a definit o listă scurtă de excepții, cum ar fi pentru persoanele cu dizabilități fizice sau psihice sau pentru copiii ai căror părinți nu au au făcut demeresul pentru noul statut în locul lor, scrie AFP.

Odată cu ieșirea viitoare a Marii Britanii din UE, autoritățile britanice sunt în proces de revizuire completă a normelor de imigrare și vor să pună capăt priorității acordate cetățenilor europeni față de cetățenii din alte țări.

Imigranții europeni vor trebui să solicite o formă de autorizare prealabilă din partea guvernului pentru a rămâne în Marea Britanie.

Cifrele oficiale arată că puțin peste jumătate din cei 3,5 milioane de cetățeni ai UE care locuiesc în Marea Britanie și-au obținut noul statut juridic în condițiile în care termenul limită este 31 decembrie 2020.

Avocații în domeniul imigrației spun că au fost invitați acum câteva luni la Home Office, ministerul de Interne al Regatului Unit, pentru a afla despre noile directive privind imigrația.

Guvernul nu a precizat când le va publica, în timp ce alegerile parlamentare sunt programate pentru 12 decembrie.

Dacă planul britanic ar atinge o rată de succes de 95%, tot ar mai fi peste 175.000 de persoane amenințate cu expulzarea.

NapocaNews