Teoriile din jurul misterioaselor statui din Insula Pastelui sunt nenumarate, unele fanteziste, altele credibile. Lor li se adauga o alta ipoteza, nou-nouta, lansata de oamenii de stiinta americani.

Acestia sunt de parere ca, pe langa scopul ritualic al monolitilor din Insula Pastelui, cunoscuta si ca Rapa Nui, statuile mai aveau un scop, acela de a fertiliza solul, arata Science News, citand un raport publicat de Journal of Archaeological Science.

Cioplite din roca de natura vulcanica, acestea au facut solul din imediata vecinatate, o arie de 800 – 1.000 de metri, sa fie mult mai fertil, permitand cultivarea bananierilor, cartofilor dulci si dovleceilor, printre altele, dupa cum au aratat analizele, a declarat Sarah Sherwood, de la University of the South (Sewanee), Tennesse.

Initial o padure de palmieri, solul a fost astfel transformat intr-un teren fertil (inclusiv gratie fosforului astfel adaugat), un fel de „mica mina de aur”, care a sustinut populatia timp de circa 500 de ani, spun autorii studiului.

Pana cum se specula ca populatia de pe insula a intrat in colaps in jurul anului 1600, din cauza supraexploatarii terenului agricol, care, in cele din urma, nu a mai rodit. Noul nou studiu infirma insa aceasta teorie, care s-a bucurat de mare trecere in randul istoricilor.

NapocaNews