Procurorii DIICOT au decis, în majoritate, să susţină intrarea în vigoare a pensionării anticipate la 20 de ani de activitate (faţă de 25 de ani, cum este în prezent), amânarea prelungirii perioadei de formare a magistraţilor la 4 ani (faţă de 2, cât durează INM în prezent) şi desfiinţarea SIIJ.

La rândul lor, procurorii DNA şi PÎCCJ au votat în favorarea pensionării anticipate, beneficiu introdus de PSD în lege în 2018 şi prorogat de la 1 ianuarie 2019 până la 1 ianuarie 2020 printr-o ordonanţă de urgenţă promovată de fostul ministru Tudorel Toader.

Ministrul Predoiu a anunţat joi că solicită Parlamentului să adopte, în regim de urgenţă, o nouă prorogare, până la 1 ianuarie 2021. Deşi nu există informaţii certe în acest sens, în spaţiul public s-a vehiculat informaţia că, odată cu intrarea în vigoare a pensionarării anticipate în noua formă, peste 1000 de magistraţi ar putea căpăta vocaţia pensionării.

Având în vedere modul de calcul al pensiei magistraţilor, procurorii de la PÎCCJ, DNA şi DIICOT ar obţine prin ieşirea la pensie sume lunare de peste 15.000 de lei.

NapocaNews