În ultimii 20 de ani, românii din Diaspora au ajuns la cifra impresionantă de peste cinci milioane, care trăiesc și muncesc, în special în Europa de vest și America de Nord. Treptat s-a constituit un nou areal românesc, o nouă geografie etnico-religioasă în afara granițelor țării. În Diaspora avem comunități compacte care sunt unite în special prin misiunile ortodoxe ale BOR, care au înființat centre culturale și parohii, protopopiate sau episcopate puternice. Se vorbește deja de o a doua Românie în afara granițelor statului român. De inter-conectarea acestora cu instituțiile de la București se ocupă Ministerul românilor de pretutindeni, care a reușit pe lângă ambasade și consulate să organizeze centre culturale puternice și evenimente cultural-artistice de excepție, fapt ce ține unită Diaspora de România și cultura română. Viena a devenit capitala românilor din Diaspora în ultimii ani. De asemenea, Ministerul românilor de pretutindeni se ocupa și de soarta românilor din Rep. Moldova, Ucraina, Valea Timocului și Peninsula Balcanică, uitați de oficialii bucureșteni. Diaspora pentru România este un tezaur uman, cultural și financiar. Cine dorește acum ruperea legăturilor cu Diaspora și desființarea Ministerului românilor de pretutindeni, deci distrugerea unui tezaur românesc, care este cel mai puternic lobby al țării peste hotare? E halucinantă dorința noului premier desemnat din partea PNL, Ludovic Orban, care vrea desființarea acestui minister, adică distrugerea legăturilor Diasporei cu țara. Fiul fostului comandant al securității brașovene din anii bolșevismului – poreclit ”torționarul” – vrea ceea ce au dorit șefii de atunci ai țării: ruperea relațiilor cu românii din occident? Să fie o reminiscență de familie, fiul urmează testamentul neo-kominternist al tatălui, prin izolarea românilor de afară țării? Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, susține că intenția premierului Ludovic Orban de a desființa acest minister în viitorul Guvern este ”o bătaie de jos la adresa românilor din diaspora”. Diaspora este iarăși pusă la coada listei intereselor guvernamentale. Ea este folosită de agenții SIE doar ca masa de manevră și busculade la secțiile de votare? Noul guvern a scos Ministerul românilor de pretutindeni de pe lista cu portofolii.

”Să ne gândim totuși că avem 10 milioane de români în afara granițelor și ar trebui să reprezinte o prioritate esențială pentru oricare guvern. Sunt complet împotriva desființării acestui minister și știu că nu este o soluție mutarea sa la Ministerul de Externe. Ministerul de Externe gestionează politica României în raport cu alte națiuni, cu alte entități statale externe României, or românii de pretutindeni sunt tot români, fac parte din ceea ce înseamnă națiunea română și relația cu ei nu este și nu poate fi niciodată aceeași pe care o ai cu un stat străin sau cu un popor străin, pentru că din toate punctele de vedere acolo vorbim de alți parametri, de alt mod de raportare în ceea ce privește dinamica politicii internaționale. Voi vota acest guvern, dar sunt împotriva desființării acestui minister, o consider o mare greșeală și sper să se revină asupra ei într-un timp cât mai scurt de acum încolo” susține în presă Daniel Gheorghe, deputat PNL, membru al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova.

Consider desființarea Ministerului românilor de pretutindeni este o greșeală majoră, un atac la adresa intereselor naționale ale României și un afront adus celor peste 9 milioane de români care trăiesc în jurul țării și în Diaspora. Prin ruperea legăturilor cu Diapsora, premierul desemnat face jocurile marilor puteri, în special al Germaniei și Bruxelului, care au tot interseul ca România să rămână o țară mică, subdezvoltată și izolată, care să nu poată beneficia de uriașul potențial al Diasporei. Bine gestionată de la București, cu simț patriotic și deschidere democratică, Diaspora poate fi un berbece social, economic și politic împotriva unor centre de putere occidentale care nu doresc ca România să acceadă în spațiul Schengen sau să devină o forță economică pe continent. Deci desiințarea acestui minister e un fel de trădare a intereselor superioare ale poporului român. Pentru desființarea interfaței României cu Diaspora ar trebui să iasă românii din marile capitale europene în stradă, nu ca să legitimeze marionetele, cei care conduc destinele temporare ale țării ca să dea pe gratis pădurile și resursele naturale, aurul Apusenilor la firme străine gestionate de marile puteri. Ministerul românilor de pretutindeni este pașaportul României spre democrație: Europa și America de nord, desființarea acestuia ne reîntoarce la politica autarhică din vremea Anei Pauker, Vasile Luca și Dej.

Ionuț Țene