Un apel din partea Episcopiei Europei de Nord privitor la situația tulburătoare în care se află cei trei membri ai familiei Smicală, din Finlanda:

„Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord s-a aflat duminică, 17 noiembrie 2019, în mijlocul credincioșilor din parohia românească din Uppsala, Suedia. După săvîrșirea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Macarie a prezentat enoriașilor situația dramatică în care se află familia medicului român din Finlanda Camelia-Mihaela Smicală și s-a rugat împreună cu ei pentru întărirea acesteia și a celor doi copii ai săi, Johan-Mihail și Maria-Alexandra”.


„Ultima încercare prin care trece familia Smicală se petrece chiar acum, în prezent, și este legată de dorința celor doi copii, care sînt și cetățeni români, de a se întoarce cu mama lor în țară. Am contactat-o pe doamna Camelia-Mihaela Smicală și era atît de îndurerată încît m-a rugat să o înțeleg dacă nu poate vorbi prea mult. Atît mi-a spus, să mă rog pentru ea ca să fie întărită în credință, căci se clatină sub greutatea loviturilor pe care le primește”, a afirmat părintele episcop Macarie.


Ierarhul român a arătat nevoia solidarizării cu familia Smicală și a chemat credincioșii la rugăciune de obște pentru aceasta: „Iubiții mei, este o situație dramatică ce durează deja de ani de zile, în care ne-am implicat și noi, Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, prin solidaritatea pe care mulți dintre dumneavoastră, credincioșii, ați arătat-o, prin cuvîntul nostru de întărire și de mîngîiere și misiunea noastră pastorală și a mea de părinte duhovnicesc. Datori sîntem să ne solidarizăm cu aproapele nostru în suferință, cu aproapele nostru care este nedreptățit și care trece prin grele încercări“.