MASA ROTUNDĂ 7 Noiembrie 2019 – ZIUA EUROPEANĂ A RADONULUI la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB)

Dezbaterea are loc în contextul normativelor europene şi naţionale de securitate privind expunerea populaţiei la radon

Cu ocazia Zilei Europene a Radonului, avem deosebita plăcere de a vă invita la Masa rotundă ”Controlul radonului în clădiri cu acces public şi locuri de muncă din România, în contextul legislativ actual”, în data de 7 Noiembrie 2019, ora 11:00, la sediul Facultății de Ştiința și Ingineria Mediului, str. Fântânele nr. 30, Cluj-Napoca, sala E.0.1 – ISUMADECIP.

Evenimentul este organizat de Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, Centrul pentru Cercetări aplicate de Mediu şi Laboratorul de Încercări Radon „Constantin Cosma” din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Evenimentul este dedicat problemei radonului, în contextul normativelor europene şi naţionale de securitate privind expunerea populaţiei la radon.
Directiva CE 2013/59 EURATOM de stabilire a normelor de securitate de bază privind protecţia împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiaţiile ionizante, prevede obligativitatea de a măsura şi remedia concentraţia de radon din clădiri, atât rezidenţiale cât şi de interes public/privat.


Actele normative de transpunere a acestei directive în legislația națională, HG 526/25.07.2018 pentru aprobarea Planului Naţional de Acţiune la Radon (PNAR) și Ordinul preşedintelui CNCAN nr. 185/22.07.2019 privind Metodologia pentru determinarea concentraţiei de radon în aerul din interiorul clădirilor şi de la locurile de muncă, impun ca obligativitate, într-un termen foarte scurt, realizarea măsurătorilor de determinare a concentraţiei de radon în aerul din interiorul tuturor clădirilor cu acces public şi cu locuri de muncă de pe teritoriul României

Se doreşte un dialog între reprezentanți ai autorităților centrale şi locale, mediului academic, industriei construcțiilor civile, mediului de afaceri și public.

NapocaNews