Una dintre marile enigme ramane de ce au disparut verii nostri, considerati adesea inferiori, oamenii de Neanderthal, cei care calcau apasat in Europa si vestul Asiei pana acum 40.000 de ani. Una dintre teorii este ca au fost „ajutati” sa dispara de oamenii moderni.

O noua cercetare arata insa ca adevaratele cauze care au dus la disparitia acestei specii tin mai degraba de simplul ghinion al acesteia, relateaza IFL Science, citand un raport publicat de jurnalul PLOS One.

Studiul, realizat de Universitatea de Tehnologie Eindhoven din Olanda, arata ca principalii factori care au dus la disparitia acestei specii sunt imperecherea, fluctuatiile nasterilor, deceselor, sexul nou-nascutilor, competitia cu alte specii. Totusi, cel mai important dintre factori pare sa fie „ghinionul”, spun oamenii de stiinta.

Conform studiului, aparitia omului modern in regiunile deja locuite de oamenii de Neanderthal cu siguranta le-a facut celor din urma viata mai grea, aparand competitia. Totusi, factorul decisiv in disparitia omului de Neanderthal pare sa fi fost pur si simplu „ghinionul”, spun autorii studiului.

Boala, mai putine nasteri, mai multe decese, schimbarea climei – insumate reprezinta acest „ghinion” de care a avut parte omul de Neanderthal.

Desi istoria ii prezinta pe oamenii de Neanderthal ca fiind inferiori omului modern, din ce in ce mai multe dovezi arata ca acestia erau surprinzator de inteligenti si foarte creativi, la fel ca noi. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca mare parte dintre desenele de pe peretii pesterilor din Europa au fost realizate de ei.

In plus, se stie ca acestia isi creau bijuterii si ornamente din te miri ce, in general ce puteau obtine de la animale.

ADN-ul oamenilor de Neanderthal poate fi gasit si in prezent la unele populatii non-africane. S-a demonstrat deja ca anumite gene mostenite de la acestia influenteaza riscul de depresie, atac de cord si o serie intreaga de probleme de sanatate.

NapocaNews