În preajma summit-ului NATO de la Londra, unul dintre cele mai tensionate din istorie, YouGov a  realizat un sondaj în ceea ce privește activarea Articolului 5 în cazul unei agresiuni millitare a Rusiei împotriva unui stat membru NATO.

Surprinzător pentru unii, simularea realizată arată că de exemplu, în cazul României germanii, într-un număr majoritar, nu ar fi de acord ca țara lor să intre într-un război în favoarea noastră.

Aceeași opinie este împărtășită și de francezi.

Partea bună a studiului e că britanicii și americanii consideră că statele lor ar trebui să intre în război în cazul unei agresiuni împotriva României.

Un caz interesant îl reprezintă Turcia care a generat numeroase crize în sânul NATO după apropierea de Rusia și achiziționarea sistemelor rusești de rachetă S-400. Dacă britanicii au părerile împărțite în ceea ce privește ajutorul acordat Turciei în caz de agresiune, americanii ar fi de acord cu intrarea într-un război în cazul unui atac împotriva Turciei, cu toate tensiunile dintre Washington și Ankara din ultimul timp.