Nu mai puțin de 13 persoane trimise în judecată de procurorii DNA au fost achitate, luni, de Curtea de Apel Suceava, într-un dosar instrumentat în vremea protocoalelor încheiate cu SRI. Printre cei absolviți de vină de judecători se numără medicul Vasile Astărăstoae, fost preşedinte al Colegiului Medicilor din România şi fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi.

Curtea de Apel Suceava a întors decizia de la fond, de la Tribunalul Suceava, unde Vasile Astărăstoae fusese condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, şi a dispus achitarea pentru toate capetele de acuzare. Judecătoarele Viorica Calancea și Tatiana Luisa Andronic de la Curtea de Apel Suceava au pronunțat decizia definitivă în dosarul nr. 1132/45/2019**, achitând întregul lot de 13 persoane.

În dosarul „UMF Iași”, procurorul DNA Emilian Eva, în prezent inculpat într-un dosar de corupție, l-a trimis în judecată pe profesorul Vasile Astărăstoae, dar și pe alte 12 persoane, pentru pretinse infracțiuni de corupție în legătură cu implementarea unei platforme elecronice la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași.