Singura biserică construită în anii comunismului la Cluj-Napoca, biserica Sf.Ilie, găzduiește o nouă premieră. În anul 2009 apărea la Cluj, la inițiativa Pr. Vasile Istrate ( absolvent U.A.D Cluj, pictură ) și a antropologului și muzeografului Florin Gherasim, prima galerie de artă contemporană aflată sub cupola unei biserici ortodoxe, Galeria Horeb, aflată la demisolul bisericii Sf. Ilie de pe Strada Târnavelor, Nr 4, din cartierul clujean Mărăști.

A urmat o serie de expoziții care au prezentat publicului iubitor de frumos pictură, sculptură, artă textilă și ceramică, icoană veche, fotografie, instalații și multimedia, având ca autori artiști prestigioși ai artei românești contemporane. Amintim pe Radu Șerban, Dorel David Morar, Marcel Lupșe, Silvia Radu, Silviu Oravitzan, Onisim Colta sau regretatul Marin Gherasim. Galeria a găzduit și două ediții ale Bienalei Internaționale de Ceramică Cluj (secțiunea Tineri Artiști) precum și lansări de carte, conferințe sau proiecții de film.

”Departe de gândul de a deturna sensul cultului ortodox sau de a seculariza credința, inițiatorii și-au propus ca, dimpotrivă, să refacă legătura originară dintre credință și actul artistic, dintre cult și cultură. Conștienți fiind că, așa cum spunea Horia Bernea, pictura (arta) este sora mai mică a misticii, arta a fost adusă acolo de unde a inceput, la subsolul unei biserici.

Aducerea artei dinspre centru în cartier, a avut și un rol educativ, în cei 10 ani de ființare formându-se un public constant și avizat. De asemenea, mulți intelectuali din zona culturală, artistică, au avut ocazia să-și învingă eventualele prejudecăți cu privire la Biserică.” a declarat Pr. Vasile Istrate pentru DC News.

Citeşte mai mult pe DCNews