Celebrarea Centenarului Universitar la Cluj, a continuat în această zi, 6.12.2019, cu omagierea fondatorului Clinicii de Chirurgie Orală și Maxilofacială din Cluj-Napoca, cel care a pus bazele acestei discipline universitare la Cluj, prof. dr Corneliu Tiberiu Opriș și, de asemenea personalitate care a influențat și a schimbat gândirea mondială în Fiziologie la congresul de specialitate de la Bruxelles în 1956.


Evenimentul a avut loc în holul amfiteatrului care îi poartă numele din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” cu prilejul dezvelirii bustului marelui savant clujean.

Sculptura este opera maestrului Ioan Medruț și finanțat de familia acestuia la inițiativa prof. dr Alexandru Rotaru, discipolul și continuatorul muncii profesorului Cornel Tiberiu Opris. De altfel ambii sunt distinși cu titlul de “Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca”, cea mai înaltă distincție civică a urbei pentru meritele lor de a pune Clujul și Romania la loc de cinste pe harta medicinei mondiale.


Așa cum au subliniat prof. Dr Alexandru Rotaru și dr Ioan Vasile Țene, reprezentantul Biroului Învățământ, Cultură, Culte, Sport, Societate din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, evenimentul a avut un rol marcant din punct de vedere istoric și cultural pentru că personalitatea profesorului Corneliu Opriș poate constitui un exemplu, un simbol pentru generațiile viitoare, atât din punct de vedere profesional, cât și civic.

Această celebrare a semnalat celor prezenți și nouă tuturor că avem datoria morală de a face cunoscute și a prețui valorile, elitele românești care sunt la același nivel cu cele mondiale. Trebuie să ieșim cu demnitate în față și să dăm dovada că această națiune s-a deșteptat, așa cum spun versurile Imnului Național, profețite de poetul Andrei Mureșanu.

La ceremonia de omagiere a participat un numeros public interesat de revitalizarea memoriei personalităților medicinii clujene.

Laurențiu Rotar