În cadrul serilor culturale ale Muzeului Mitropoliei Clujului, care au loc lunar, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat joi, 19 decembrie 2019, un eveniment cultural, intitulat „Catedrala din inima Revoluției”, prilejuit de împlinirea a trei decenii de la Revoluția română din decembrie 1989.

Evenimentul a avut loc începând cu ora 19:00, la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Piața Avram Iancu, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, a numeroși clujeni, tineri și oameni de cultură.

Cu acest prilej, în deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre importanța și simbolismul jertfei. Totodată, ierarhul a acordat președintelui Asociației pentru Adevărul Revoluției din județul Cluj, Aurel Coltor (participant al Revoluției din 1989), Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, în semn de prețuire pentru apărarea și mărturisirea credinței strămoșești.

La această manifestare au fost prezenți si au luat cuvântul trei oameni importanți ai Revoluției de la Cluj: actorul Dorel Vișan, poetul Horia Bădescu si părintele Dumitru Pintea, preotul care a ieșit pe treptele Catedralei pentru a se ruga împreună cu miile de clujeni adunați în Piața Avram Iancu.

De asemenea, a fost vernisată o expoziție inedită de fotografii care au fost realizate în decembrie 1989 de: Eugen Moritz, Răzvan Rotta, Radu Mureșan, George Mureșan și Essig József, titrează Radio Renașterea.

În cadrul serii, pianistul Mihai Diaconescu, de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a susținut un recital de pian, iar Corul Oremus al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, dirijat de arhid. asist. univ. dr. Daniel Mocanu, a susținut un microconcert de colinde. Coordonatorul muzical a fost artistul liric Iulia Merca, de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca.

NapocaNews