Camera Reprezentantilor a votat, miercuri seara, dupa o dezbatere de 6 ore, pentru inculparea lui Donald Trump pentru abuz de putere si obstructionarea Congresului. Este primul pas din procedura de destituire a presedintelui american.

Trump este cel de al treilea lider de la Casa Alba supus unei astfel de proceduri, noteaza AFP.

Camera Reprezentantilor, controlata de democrati, a adoptat, cu 230 de voturi pentru, 197 contra si o abtinere, potrivit unor linii strict partizane, capatul de acuzare „abuz de putere” impotriva miliardarul republican.

Apoi, a adoptat si al doilea capat de acuzare impotriva lui Donald Trump, obstructionarea activitatii Congresului, din cauza refuzului sau de a participa la ancheta in vederea destituirii care il vizeaza.

Aici au fost 229 de voturi pentru, 198 contra si o abtinere.

Doar doi democrati au votat impotriva ambelor articole – Collin Peterson din Minnesota si Jeff Van Drew din New Jersey, care este asteptat sa schimbe paridul in scurt timp. Un al treilea, Jared Golden din Maine, a votat doar pentru una dintre acuzatii.

Senatul va trebui sa organizeze procesul, probabil in ianuarie.

Republicanii, majoritari in Camera superioara, nu si-au ascuns intentia de a-l achita pe Trump.

Presedintele american a denuntat din Michigan „ura” democratilor din Congres, la scurt timp dupa punerea sa sub acuzare.

„In timp ce cream locuri de munca si ne batem pentru Michigan, stanga radicala din Congres este roasa de invidie, ura si furie, si vedeti ce se intampla”, a declarat el in cursul unui miting de campanie in orasul Battle Creek.

„Democratii incearca sa anuleze votul a zeci de milioane de americani”, a adaugat el.

Iisus a avut „mai multe drepturi” in fata lui Pontiu Pilat decat Donald Trump in fata procedurii de destituire lansate de democrati impotriva presedintelui american, a afirmat un ales republican, provocand o vie controversa.

„Cand Iisus a fost acuzat in mod fals de tradare, Pontiu Pilat i-a dat lui Iisus ocazia sa faca fata acuzatorilor sai. In timpul acestui simulacru de proces, Pontiu Pilat i-a acordat lui Iisus mai multe drepturi decat i-au acordat democratii presedintelui in aceasta procedura”, a spus Barry Loudermilk, congresman de Georgia, in cursul dezbaterii din Camera Reprezentantilor, denuntand o ancheta parlamentara inechitabila pentru miliardarul republican.

„Presedintele a avut ocazia sa vina pentru a depune marturie… A refuzat sa faca acest lucru”, i-a raspuns Jerry Nadler, presedintele democrat al Comisiei Juridice care a redactat actul de punere sub acuzare.

Pe Twitter, un preot iezuit, James Martin, a estimat ca „este absurd sa compari tratamentul primit de presedinte cu cel suportat de Iisus”.

„Pontiu Pilat a ordonat ca Iisus sa fie batut, biciuit, inchis, sa mearga pe strazi purtandu-si crucea si l-a crucificat pe aceasta cruce pana cand a murit”, a scris el.

„In plus, numai unul nu a pacatuit”, a subliniat preotul.

Alesul de Pennsylvania Fred Keller a afirmat, la randul sau, ca se roaga pentru democratii care vor vota punerea sub acuzare, citand din Evanghelia dupa Luca: „Si Iisus a spus: Tata, iarta-i, pentru ca nu stiu ce fac”.

NapocaNews