Simtim emotie cand mirosim bradul, ne emotionam cand vedem steaua din varful sau, lacrimam cand vedem un glob special sau un ingeras aparte. Ca sa nu mai vorbim de momentul in care vine vorba despre Mos Craciun. Dar ce inseamna fiecare dintre aceste simboluri ale Craciunului?

Steaua de Craciun simbolizeaza steaua din Betleem care, conform povestii biblice, i-a calauzit pe cei trei magi catre copilul Iisus. In acelasi timp, steaua reprezinta speranta.

Lumanarea, o oglinda a luminii stelelor, este, de asemenea, un simbol al stelei din Betleem. Lumanarile au fost folosite pentru a lumina pomul de Craciun inainte de a se inventa curentul electric. Lumanarile reprezinta si caldura din casele oamenilor, conform The Spruce.Culoarea rosie reprezinta sangele lui Iisus din momentul rastignirii, pe cand culoarea verde inseamna lumina si viata eterna. Practic, culoarea rosie ofera speranta. In acelasi timp, auriul reprezinta caldura, este legat si aurul primit in dar de Iisus.

Clopoteii sunt folositi in timpul Craciunului pentru a anunta sosirea iernii si nasterea lui Iisus. Se mai spune ca sunetul clopoteilor ghideaza oile pierdute inapoi in staul, la fel cum Dumnezeu ne calauzeste pe toti sa mergem pe caile Sale.

Vascul este o planta parazitara, adica traieste pe copacul de care este atasat, iar fara el, vascul ar muri. Insa este si un simbol al iubirii, iar druizii il foloseau ca leac si pentru fertilitate.

Ingerul Craciunului este legat de ingerul care a anuntat-o pe Fecioara Maria ca il va naste pe Iisus, dar si de cel care s-a aratat pastorilor pentru a anunta nasterea lui Iisus.Bradul de Craciun reprezinta simbolul sperantei si al vietii vesnice, fiind un copac mereu verde, iar acele sale indreptate in sus arata legatura omului cu Dumnezeu.

Cu totii asteptam cadourile de Craciun. Acestea isi au originea in darurile aduse de cei trei magi la nasterea lui Hristos.

Porumbelul este simbolul pacii, practic, al prieteniei si al bunatatii.

Legenda despre frumoasa Craciunita (Floarea Craciunului) spune ca mai multi copii saraci au vrut sa ii ofere un cadou lui Iisus, dar nu aveau nimic, asa ca i-au dus cateva buruieni, care s-au transformat in plante frumoase si rosii.