Parintele Florea Muresanu este o aleasa floare in buchetul marturisitorilor Bisericii noastre din veacul al XX-lea, culeasa de Hristos din paman­tul Ardealului, care a sfarsit lupta cea buna luand cununa muceniciei in temnita Aiudului.

„Carturar de seama, patriot desavarsit, in­telectual de prima mana, scriitor original si mai presus de toate, preot adevarat, prieten cu Blaga, iubitor de viata duhovniceasca si prega­tit sa imbrace haina calugareasca, preotul Florea Muresanu este unul din miile de martiri pe care i-a dat Biserica Ortodoxa”, spunea despre dan­sul Arhiepiscopul Iustinian al Maramuresului si Satmarului.

Parintele Florea s-a nascut intr-o familie de tarani cu frica lui Dumnezeu, simpli, aproape ne­stiutori de carte, dar care i-au insuflat cele mai importante coordonate ce se vor face altarul de jertfa al vietii sale: dragostea de Dumnezeu si de semeni.

In tinerete a avut parte de o solida pregati­re universitara, absolvind la Cluj in acelasi timp Academia Teologica si Facultatea de Filosofie si Litere, si continuand apoi studiul ca bursi­er al Patriarhiei Romane, cu o specializare la Universitatea din Strasbourg. In 1935 isi susti­ne teza de doctorat la Facultatea de Teologie din Cernauti.

In timpul Dictatului de la Viena a ramas in Cluj, „traind cateva saptamani fugar, ca sa nu fiu spanzurat”, dupa cum marturisea el insusi, dupa razboi. Tot in Clujul ocupat, im­preuna cu sotia sa, a sustinut o campanie publicistica care a culminat in 1943 cu edi­tarea „Cazaniei lui Varlaam”. In casa lor primitoare, sotii Muresanu gazduiau inte­lectualitatea Clujului, adapostind cenaclul literar al scriitorului Victor Papilian, prin­tre participanti numarandu-se Lucian Blaga, Ion Luca, Valeriu (Bartolomeu) Anania si multi altii.

In plan pastoral-misionar, la inceput, Florea Muresanu a fost catehet la scolile primare din Cluj, descoperindu-si astfel deschiderea pedagogica si dragostea pen­tru educarea tinerilor in duh crestinesc. A fost mai intai paroh la Rasca de Sus, un sat in judetul Cluj, pentru ca in 1934 sa fie numit preot la Catedrala din oras. In perioada in care a predat la Academia Teologica, a publicat numeroase articole in revistele eparhiale, iar in timpul grevei din 1946 a fost solidar cu studentii.

Din anul 1952 incepe calvarul familiei Muresanu. Parintele Florea este arestat si trimis pentru un an de zile la Canal, in timpul acestei mari incercari, face fagaduinta ca, daca va iesi teafar din la­gar, sa ridice o manastire, intru slava lui Dumnezeu, Lucru pe care l-a si implinit, ridicand mai apoi, intre anii 19 54-19 57, un schit de lemn cu doua chilii in comuna Suciu de Sus, judetul Maramures, in locul numit „Breaza”, cu hramul Sfanta Treime, in predicile sale, parintele marturisea ast­fel despre taina acestei manastiri: „In locul celor 150 de manastiri si biserici distruse de generalul Bukow in anul 1762, construim si noi macar una.”

Acest schit era casa lui peste sapta­mana, deoarece casa parohiei din Suciu, in care slujea, fusese ocupata abuziv de autoritati. Alertate de pelerinajele care se desfasurau la noul lacas de rugaciune, autoritatile statului au trecut din nou la arestarea parintelui Muresanu. La 2 iunie 1958 a avut loc ultimul hram al Schitului de la Breaza la care a participat parintele Florea, pentru ca, in noaptea de 11 iunie 1958, Securitatea l-a arestat dupa o perche­zitie, ravasind biblioteca in care avea si un exemplar original din Cazania lui Varlaam.

„In zorii zilei, parintele Florea a fost obligat sa ia in spate un sac plin cu carti si a fost dus pe jos, peste dealul Breaza, pana la masi­na verde a Securitatii, care astepta in Dealul Boierenilor (…). Nu au avut curajul sa-l aduca prin sat, temandu-se de revolta credin­ciosilor”, isi aminteste ucenicul sau, parintele Gavril Bruzo. Acesta era pe atunci tanar se­minarist, platind cu sase ani de inchisoare indrazneala de a fi scris un memoriu catre episcopie in apararea parintelui Florea: „In 17 august, alaturi de bunicul meu si cativa membri ai consiliului parohial, am redactat un memoriu catre episcopul Clujului, pentru a interveni in favoarea preotului. Memoriul a fost semnat de 480 de localnici si trimis la Cluj. Insa, la primirea delegatiei, episcopul s-a dezis de noi”.

„Obligandu-l sa duca in spate aceste carti, „corp delict”, trecand prin Targu Lapus prin fata unei batrane evlavioase, aceasta, vazandu-l, a strigat tare: „Sarut-mana, dom parinte! Mergi cu adevarul in spate!” – isi amintea parintele Ioan Iovan de la Recea.

Dupa anchete dure, parintele Florea este condamnat, in 1958, la 25 de ani de munca silnica, deoarece facuse „spionaj” si „impiedicase opera de colectivizare a agri­culturii”. Având pe Domnul cel Rastignit pururi in inima si cugetul sau, a rezistat re­gimului crud de detentie de la Inchisoarea Aiud pana la 4 ianuarie 1961, când a fost martirizat.

NapocaNews