Generalul William H. Seely, comandantul SUA responsabil de operaţiunile militare din Irak, a transmis luni seară armatei irakiene că militarii americani „vor fi repoziţionaţi în scopul unei retrageri din Irak în mod securizat şi eficient”, conform copiei unei scrisori oficiale obţinute de Agenţia France-Presse.

„Respectăm decizia suverană a Irakului prin care ni se solicită retragerea trupelor”, a precizat generalul William H. Seely.

Premierul Irakului, Adel Abdul Mahdi, i-a transmis luni ambasadorului SUA la Bagdad, Matthew Tueller, că ambele părţi trebuie să coopereze în privinţa retragerii trupelor americane, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

„Premierul a evidenţiat importanţa cooperării reciproce în privinţa implementării rezoluţiei Parlamentului irakian în sensul retragerii trupelor străine”, anunţă Guvernul de la Badad.

„Relaţiile dintre Irak şi Statele Unite trebuie aşezate pe baza adecvată. Premierul irakian a subliniat că situaţia actuală este periculoasă şi că pot apărea consecinţe, astfel că Irakul va face totul pentru a evita izbucnirea unui război deschis”, precizează Guvernul irakian.

Parlamentul Irakului a adoptat duminică o rezoluţie prin care cere Guvernului să evacueze militarii americani din Irak, în urma raidului aerian al SUA prin care a fost asasinat generalul iranian Qasem Soleimani.

Statele Unite au aproximativ 5.000 de militari în Irak, implicaţi în misiuni de instruire a serviciilor de securitate irakiene pentru contracararea reţelei teroriste.

NapocaNews