Profiturile, pe care firmele străine le obțin cu ajutorul filialelor din România, multinaționalele scot bani de la aceste subsidiare, practicând ”transfer” care de cele mai multe ori sunt extrem de mari. Bugetul Statului Român este păgubit de existenţa unor companii care raportează pierderi uriaşe. Multinaţionale transferă profitul în ţara de origine, sau în paradisuri fiscale, iar în România nu prea plătesc impozit pe profit, căci multe raportează că nu scot profit, deși nu sunt în faliment şi nici măcar în insolvenţă. Pierderile suferite de economia românească pe seama acestor multinaționale sunt mari. Economiștii și politicienii realiști doresc impozitarea multinaționalelor și, în special, a sectorului IT, care a ajuns la 6 la sută din PIB. Cu acești bani se pot construi spitale, școli și autostrăzi, ceea ce României îi lipsește. Din păcate lucrurile sunt mai complicate. Angajaţii din IT care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, în conformitate cu legislaţia în vigoare, pot beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor. Pot beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, prevazuta la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. IT-știi sunt printre cei mai bine plătiți salariați din România. Un salariu mediu net în domeniu este de aproximativ 7.500 de lei pe lună.

Iată cu cât ar putea scădea venitul IT-iştior dacă nu ar mai fi scutiţi de impozitul pe venit, aşa cum cerut preşedintele PNL, Ludovic Orban. Premierul Ludovic Orban, a declarat că doreşte ca cei care lucrează în IT să nu mai fie scutiţi de plata impozitului pe venit. „Orice venit trebuie impozitat. Nu poţi să creezi facilităţi fiscale care îmbracă forma unor privilegii”, a mai spus Orban. Un programator care avea un salariu brut de 12.000 de lei, lua „în mână” (net) 7800 de lei. După reintroducerea impozitului pe venit, salariul net al unui IT-ist va scădea la 7020 lei (la un salariu brut de 12.000 lei).Președintele Iohannis pare că este speriat de impozitarea IT-iștilor. Acești angajați sunt de fapt noul proletariat al economiei românești, clasa socială pe care se bazează multinaționalele, ambasadele unor mari puteri și ”noua securitate” supusă unor interese globalizante. Pentru slujirea noii puteri postdecembriste ”noua securitate” primește pensii speciale. Ieșirea la pensie la numai 45 de ani este făcută pentru ca cei care au slujit și implementat Sistemul pentru ca să fie tineri și în putere în vederea posibilității cheltuirii banilor primiți, pentru a se bucura de o viață în lux, cu sănătate. E o discriminare față ce ceilalți angajați despre care CNCD nu suflă o vorbă. Nouă, celorlalți muritori de rând, ni se pregătește o posibilă pensionare la 70 de ani, pentru a se putea plăti pensii celor care au ieșit la 45 de ani si să acopere lipsa impozitării sectorului IT? Gaura la buget e mare, așa că se caută soluții chiar în sectorul IT de a se scoate banii necesari. Dar este o iluzie! Președintele Klaus Iohannis a vorbit, recent, despre impozitarea angajaților din domeniul IT, precizând că vor exista discuții în acest sens, după ce premierul Ludovic Orban a spus că și cei care lucrează în acest domeniu ar trebui să plătească dările la stat. De fapt asistăm la o temporizare a problemei. „În esență este adevărat, orice câștig din România se impozitează, însă trebuie să vedem și cealaltă parte. Aceste scutiri care s-au făcut în sectorul IT au făcut ca sectorul, în doar 10 ani, să crească de la ceva nesemnificativ la 6 la sută din PIB și trebuie să ne gândim dacă dorim acuma să producem impozitările sau progresiv. E o discuție care se va purta”, a declarat Klaus Iohannis. Sigur că Iohannis nu-și permite să-i supere pe cei care l-au sprijinit în campania electorală și la manifestațiile anti-PSD de anii trecuți.

De ce IT-iștii nu vor fi niciodată impozitați cu adevărat? Pentru că ei reprezintă baza socială a puterii politice, economice și ”neo-securistice” din România, la fel cum a fost în defunctul regim comunist: clasa muncitoare. Ce au totuși în comun ambele regimuri, care substanțial sunt atât de diferite? Dragostea pentru filosofia globalistă promovată Karl Marx construită pe dialectica hegeliană a contrariilor? Așa cum nu au desființat pensiile speciale celor care i-au adus pe culoarele puterii, nici acum nu vor fi impozitați IT-iștii de noua guvernare, ambele fiind expresii ale fundațiilor noului regim post-decembrist, conectat la valorile ideologice nivelatoare ale Bruxellului. Baza socială a noului regim sunt angajații din servicii, sistemul IT și multinaționale. Să le taie premierul Ludovic Orban impozitele și pensiile speciale acestora este ca și cum le-ar fi tăiat N. Ceaușescu salariile ”eroilor muncii” din clasa muncitoare?

Ionuț Țene