A deranjat vechea și noua securitate. Trebuie bani la pensii speciale? Teologul Radu Preda, (fost) director al Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) afirmă că o desființarea a acestei instituții, așa cum se zvonește, ar fi o victorie simbolică a „securității pe stile nou”, la treizeci de ani de la căderea regimului comunist.

„Circulă zvonul că Guvernul ar dori, la presiunea Cotroceniului, să desființeze IICCMER. Cu un buget minimal, raportat la alte instituții, având rezultate reale în devoalarea crimelor comunismului, o asemenea decizie nu poate fi motivată, ipocrit, de lipsa banilor. Ea ar fi motivată doar de lipsa empatiei față de istoria recentă. Sper, alături de colegii mei, să nu se întâmple acest lucru. Dacă se va întâmpla, totuși, atunci vom fi, trei decenii de la căderea simbolică a comunismului, la ora adevărului: securitatea pe stil nou va învinge, așa cum a făcut-o și în economie, în politică sau în alte „sectoare”. Victimele comunismului vor fi abandonate în efuziunea măririi indemnizațiilor și pensiilor speciale. Ce țară tristă și lipsită de demnitate! Doar Dumnezeu ne mai păzește…”, a scris Radu Preda, care este și preot pe seama unei parohii din Germania.

IICMER este o structură guvernamentală înființată în decembrie 2005 prin decizia premierului de-atunci, Călin Popescu Tăriceanu.