Marți, 7 ianuarie 2020, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din municipiul Dej.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, în Biserica Parohiei „Sfântul Ierarh Nectarie”, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul Dejului și parohul bisericii -preotul Ioan Buftea, starețul Mănăstirii Rebra-Parva – protosinghelul Chiril Zăgrean, directorul Asociației Filantropia Ortodoxă Dej – preotul Costinel Șoaită, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Sfântul Ioan Botezătorul, propovăduitorul pocăinței”.

„Pentru a pregăti Calea Domnului Iisus Hristos, Sfântul Ioan Botezătorul propovăduia pocăința. Întrebarea este cum definim pocăința, ce este pocăința? Pentru că foarte multă lume înțelege greșit acest cuvânt, ba mai mult sunt supranumiți «pocăiți» membrii cultelor neoprotestante. De aceea, accentuez: trebuie să știm ce este pocăința, care pregătește Calea Domnului, care ne ajută să Îl primim pe Domnul Iisus Hristos, atunci Ioan la Iordan, iar noi în sufletele noastre. Deci, ce este ocăința? O definiție a pocăinței o dă Sfântul Ioan Damaschinul, și cred că este foarte corectă. Zice Sfântul Ioan Damaschinul așa: «Pocăinţa este întoarcerea cu lacrimi și cu părere de rău de la păcat la virtute și de la diavol la Dumnezeu»”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.

„Pocăința nu presupune schimbarea confesiunii religioase, ci întoarcerea de la păcat la virtute și de la diavol la Dumnezeu.”, a conchis Mitropolitul Clujului.

Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, titrează Radio Renașterea.

În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Ciprian Boroș.

NapocaNews