În Duminica după Botezul Domnului, 12 ianuarie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia clujeană „Înălțarea Domnului”, situată pe Calea Dorobanților, cartierul Mărăști.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, în biserica parohiei, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Bogdan Ivanov, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, starețul Mănăstirii Rebra-Parva – protosinghelul Chiril Zăgrean, preotul paroh Ioan Turc, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Păcatul aduce întuneric, iar pocăința lumină”.

Ierarhul a spus că „pocăința nu este schimbarea confesiunii, ci întoarcerea de la păcat la virtute și de la diavol la Dumnezeu”.

„Pocăința este calea reabilitării. Prin pocăință din răi devenim buni, din întunecați devenim luminați. Referitor la această lucrare mare, taină sfântă a pocăinței, sunt mai multe relatări de la Sfinții noștri Părinți. Iată ce zice Sfântul Ioan Damaschinul: «pocăința este întoarcerea, prin asceză şi osteneli, de la starea cea contra naturii la starea naturală, şi de la diavol la Dumnezeu», iar părintele Dumitru Stăniloae, marele nostru teolog, a dat și el o definiție pocăinței: «ea este mijlocul prin care credincioşii sunt scoşi din închisoarea egoistă în care i-a aruncat păcatul, pentru a fi readuşi la comuniunea cu Dumnezeu şi cu aproapele.»”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

De asemenea, pornind de la cuvintele Sfântului Isaac Sirul, care compară lumea aceasta cu o mare, iar pocăința cu o corabie, Mitropolitul Andrei a citat: „Marea cea furtunoasă așezată între noi și raiul spiritual o putem trece numai prin corabia pocăinței, purtată de vâslașii fricii. Dacă vâslașii aceștia, ai fricii, nu cârmuiesc bine corabia pocăinței, prin care trecem marea lumii acesteia spre Dumnezeu, ne înecăm în ea. Căința e corabia, frica este cârmaciul, iar dragostea e limanul dumnezeiesc. Deci ne așază frica în corabia pocăinței și ne trece marea cea furtunoasă și ne călăuzește spre limanul dumnezeiesc, care este dragostea.”

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral de tineri din cadrul parohiei, dirijat de prof. dr. Silviu Rad, profesor de religie la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca.

În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Ciprian Boroș, pe seama Parohiei Țentea, Protopopiatul Beclean, titrează Radio Renașterea.

La final, preotul paroh Ioan Turc a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru prezență și binecuvântare, precum și tururor celor prezenți la acest eveniment important din viața parohiei.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Taina Sfântului Botez pentru pruncul Andrei Ioan Șerban, primul nepot al parohului Ioan Turc și al doamnei preotese Mirela Turc.

NapocaNews