Mii de credincioși clujeni au participat miercuri, 1 ianuarie 2020, în prima zi a Anului Nou, la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

La Catedrala Mitropolitană, Noul An a început în rugăciune. Imediat după miezul nopții, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit o slujbă de Te Deum, aducând mulțumire lui Dumnezeu pentru anul care a trecut și cerând binecuvântare pentru anul care a început.

Prima zi din anul 2020, când Biserica Ortodoxă sărbătorește Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, i-a găsit pe clujeni tot în rugăciune.

Astfel, miercuri dimineața, de la ora 10:00, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, alături de un sobor de preoți și diaconi, printre care preoți de la Centrul Eparhial, slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu.

La slujbă a asistat și Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Puterea Numelui Domnului Iisus”.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Aniversarea Episcopului-Vicar Vasile Someșanul

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul a fost gratulat cu ocazia aniversării a 71 ani de viață, precum și a prăznuirii Sfântului Vasile cel Mare, ocrotitorul spiritual al Preasfinției Sale.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a adresat un mesaj de felicitare și i-a dăruit o icoană cu Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, precum și un aranjament floral.

Totodată, în semn de apreciere și recunoștință pentru întreaga activitate pastorală, misionară și social-filantropică desfășurată în cele două județe ale eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Vasile a primit Diplome de Excelență din partea Guvernului României și a Instituției Prefectului Județului Cluj, reprezentate prin prefectul Mircea Abrudean; a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, reprezentat prin vicepreședintele Vasile Puica; și a Primăriei municipiului Cluj-Napoca, reprezentată prin consilierul superior Laurențiu Rotar, de la Biroul Învățământ, cultură, culte, sport și societate.

Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului, își serbează în 30 decembrie ziua de naștere, iar pe 1 ianuarie onomastica, avându-l ocrotitor spiritual pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare.

NapocaNews