Va fi război între armata irakiană și cea americană? Duminică, Executivul din Irak a votat expulzarea celor 5.200 de militari americani aflați pe teritoriul țării.

Decizia Parlamentului irakian vine după ce ambasada SUA la Bagdad a emis, o alertă de securitate, la câteva ore după ce americanii l-au ucis pe Qassem Soleimani, al doilea cel mai puternic lider din Iran. Cetățenii americani sunt somați să părăsească imediat Irak-ul, de teama unor atacuri, după ce Iranul a anunțat că va răzbuna moartea generalului, comandată de Donald Trump.

„Din cauza tensiunilor crescânde în Irak și în regiune, Ambasada SUA îndeamnă cetățenii americani să plece din Irak imediat. Cetățenii americani ar trebui să plece din Irak pe calea aerului, iar dacă acest lucru nu este posibil, să treacă granița terestră în țările învecinate”, se arată în alerta de securitate emisă de autoritățile americane.

Acestea mai arată că din cauza atacurilor susținute de milițiile pro-iraniene la sediul ambasadei din Bagdad, operațiunile consulare au fost suspendate.

„Cetățenii americani să nu se apropie de sediul ambasadei”, se arată în alertă.

La rândul său, ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif a avertizat pe contul său de Twitter că uciderea puternicului general iranian Soleimani în raidul american de la Bagdad, la ordinul preşedintelui SUA, Donald Trump, este „o escaladare extrem de periculoasă şi imprudentă”.

NapocaNews